Стиль круглої арки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стиль круглої арки (нім. Rundbogenstil) — один із напрямків історизму XIX ст., який був поширений у німецькомовних державах, Російській імперії, Бельгії та США. Основною характерною рисою було застосування аркових отворів та невелика кількість оздоблення.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Доба класицизму характеризувалась масовим застосуванням типових фасадів, що мали як позитивні наслідки, такі, як ансамблевість забудови, так і недоліки, які були притаманні тиражованій архітектурі, такі, як обмеженість художніх засобів. Це призвело до кризи жанру у пошуку нових шляхів розвитку стилю. Відтак у Німеччині в середині 1830-х років виник стиль круглого луку, який опирався на характерні для німецької архітектури художні засоби доби романського стилю, готики, ренесансу. Наслідуючи характерну для класицизму убогість ліпних елементів, спільно з тим завдяки застосуванню аркових віконних отворів, яким можливо було надавати великий розмір, стиль мав виражену монументальність, що зробило популярним стиль круглої арки у проектах адміністративних, громадських будівель, казарм. Особливо популярним стало застосування стилю круглої арки у проектах синагог. Стиль поширився у Німеччині і Австро-Угорщині де став основним для проектів залізничних вокзалів, у 1840-х роках набув популярності і у Російській імперії.

У 1870-х роках стиль круглого луку припиняють використовувати на користь більш еклектичного історизму.

В Україні[ред. | ред. код]

На теренах Австро-Угорської імперії перш за все стиль круглої арки застосовувався у проектах залізничних вокзалів, зокрема у Львові та Коломиї. Особливо визначним є будинок Військових інвалідів у Львові. На території Російській імперії найбільш яскраво стиль круглої арки був представленій в Одесі, де на межі — 1840-х — 1850-х років велося найбільш жваве будівництво у цей частині України. У даному стилі було споруджено синагогу (18491852 рр.), будівлю Рішельєвського ліцею (проект 1848 р.), притулок Сердоболячих сестер (1848 р.), Александрівську поліцейську частину (проект 1848 р., будівництво 1858 — ? рр.), корпус Єврейської лікарні (18601864 рр.). Певні риси стилю круглої арки мала і Нова синагога на Пушкінській вулиці (арх. І. М. Колович, 1863 — ? рр.). У Києві стиль круглої арки виявився дуже рано - у ІІ-й половині 1830-х років у проекті університету, де арковими були майже всі вікна другого поверху, спільно з цім архітектура будівлі не позбавлена таких елементів класицизму, як масивний портик, та напівротонди. На межі 1840-х і 1850-х років було споруджено Миколаївську браму київської фортеці, а у 1854 році закінчено спорудження нового Арсеналу.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Strauss, Gerhard & Olbrich, Harald: «Eintrag Rundbogenstil.» Lexikon der Kunst. Architektur, bildende Kunst, angewandte Kunst, Industrieformgestaltung, Kunsttheorie. (in German.) Leipzig: Seemann. Band 6, p. 293 ff.
  • Bergdoll, Barry, European Architecture, 1750—1890, Oxford, 2000, pp. 184-9
  • Kathleen Curran, The Romanesque Revival: Religion, Politics, and Transnational Exchange, Penn State Press, 2003, p. 1 ff.
  • James Stevens Curl, «Rundbogenstil», A Dictionary of Architecture and Landscape Architecture, 2000, Encyclopedia.com