Сторчак Кіндрат Маркович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кіндрат Сторчак
Ім'я при народженні Кіндрат Сторчак
Народився 1906(1906)
Громадянство  УНР, СРСР СРСР
Діяльність прозаїк, критик
Мова творів українська

Сторчак Кіндрат Маркович (1906 - ?) — український дисидент, доктор філологічних наук, автор відомий критикою радянської влади та її політики щодо України.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився в 1906 році. Працював старшим науковим співробітником науково-дослідного інституту педагогіки.

Творчість та переслідування

[ред. | ред. код]

Сторчак став відомим завдяки своїм п'єсам та іншим літературним творам, що критикували радянську владу. Одним із його найбільш відомих творів є п'єса «Павло Полуботко» (1973) та роман «Портрети живих та силуети мертвих» (1975), які відображають гостру критику радянського режиму та його впливу на українську культуру та історію​​.

У своїх творах Сторчак порівнював радянську владу з нацистськими та царськими репресіями, висловлював надію на незалежність України та критикував політику денаціоналізації та русифікації​​.

Сторчак став об'єктом переслідування КДБ, яке займалося збором його творів та намагалося запобігти їх поширенню. КДБ посилило контроль за Сторчаком, вживаючи заходи щодо вилучення його рукописів і проведення "профілактичної роботи" з метою з'ясування причин його антирадянської діяльності. Це включало плани з добровільно-примусового вилучення усіх його творів​​.

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Юрій Щур (2 листопада 2017). Портрети живих та силуети мертвих» Кіндрата Сторчака як виклик та вирок радянській системі. Націоналістичний портал.
  • Василь Горбачук (24 січня 2011). Спогад про Олексу Тихого. Дисидентський рух в Україні.
  • Кіндрат Сторчак. Павло Полуботко // Визвольний шлях. — Лондон : Українська видавнича спілка, 1980. — Vol. 9. — P. 1037-1065.