Стосунки котів і собак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зіткнення кішки та собаки. Кішка демонструє захисну позицію.

Кішки та собаки можуть взаємодіяти по-різному. Поширена думка, що кішка та собака не можуть мирно співіснувати, особливо при проживанні разом у тісній квартирі. Проте окремі особи можуть мати доброзичливі стосунки, якщо люди стимулюють і заохочують мирну поведінку [1] . У домашніх умовах, де собака і кішка виховуються і дресируються належним чином, вони, як правило, добре ладнають один з одним, але більшість людей вважають що кішки і собаки погано ладнають між собою.

Діапазон відносин[ред. | ред. код]

Більшість тварин мають комунікативні системи (« мова тварин ») — системи спеціально розвинених соціальних сигналів [2] [3] . Ці сигнали можуть бути тактильними, хімічними та іншими (пози, рухи, міміка). Комунікаційні системи обумовлені особливостями анатомічної будови та соціальної організації тварин, а також фізичними та екологічними умовами довкілля, в якій ці системи складалися [2] .

Комунікативні системи собак та котів різні. Окрім того, основою розумових ресурсів котячих є не соціальний інтелект, який розвинений у зграях, а сенсомоторний, що сприяє одиночному полюванню [4] .

Собаки були одомашнені людиною раніше, ніж кішки. Крім того кішки в основному полюють наодинці, незважаючи на те, що вони можуть створювати спільноти з відносинами всередині них, тоді як собаки живуть зграями [5] . У зграї є лідери (ватажки), тоді як у кішок їх немає, тому у останніх відсутні стосунки на умовах покори [6] .

Сигнали та поведінка, які кішки та собаки використовують для спілкування, різні. Це призводить до того, що сигнали агресії, страху, домінування, дружби або територіальної власності будуть неправильно витлумачені іншими видами [7] . Мисливський інстинкт собак змушує їх переслідувати дрібних тварин, що тікають [8] . Більшість кішок тікає від собак, у той час як інші шиплять, вигинають спину і завдають ударів лапами, випускаючи пазурі [8] . Якщо кішка подряпає собаку, деякі з них можуть побоюватися кішок [9] .

Вчені з Німеччини (Інститут досліджень мозку) в результаті досліджень виявили, що кора головного мозку у кішок більш розвинена, ніж у собак: щільність нейронів на квадратний міліметр кори головного мозку у кішок значно перевершує показники інших чотирилапих, у тому числі й собак. Вчені з Канади ( Університет Лаваля ) під час експериментів з'ясували, що кішки вміють аналізувати ситуацію краще, ніж собаки; у них більш об'ємна короткочасна пам'ять ; кішки точніше і краще запам'ятовують різні послідовності. Ці висновки підтвердили дослідження швейцарських учених з Лозаннського університету, до того ж вони додали до переліку таку гідність, як кращу пристосованість: кішки виявилися майстернішими мисливцями [10] .

Ізраїльські вчені з Тель-Авівського університету стверджують, що собаки та кішки можуть жити у злагоді та розуміти один одного, оскільки навчаються у процесі спілкування, особливо швидко такі взаємини з'являються, якщо тварини знаходяться разом у ранньому віці. Вони провели аналіз поведінки кішок та собак, які проживають разом та з'ясували:

  • у 25% випадках тварини уникали спілкування один з одним;
  • у 10% виявляли агресію по відношенню один до одного;
  • 65% кішок та собак дружелюбно ставилися один до одного.

Культурний вплив[ред. | ред. код]

Природна тенденція до антагоністичних відносин між двома видами позначилася на фразеологізмі « як кішка з собакою » . Іншим прикладом можуть служити англомовні прислів'я : «Кішка велична, поки не з'явиться собака» і «Кішка і собака можуть цілуватися, але вони не найкращі друзі»  .

Едлай Стівенсон посилається на конфлікт між собаками і кішками у своєму поясненні накладеного ним на посаді губернатора Іллінойса вето : «Якщо ми спробуємо вирішити цю проблему законодавчо, хто знає, нас можуть попросити зайняти чийсь бік у вічному протистоянні собак проти птахів проти інших, або навіть птахів проти хробаків».

Ненависть до кішок представляє важливу рису, що характеризує «олюдненого» пса в образі Поліграфа Поліграфовича Шарікова, головного героя повісті Михайла Булгакова « Собаче серце ».

Сімейний комедійний фільм « Кішки проти собак », випущений у 2001 році, та його сіквел « Кішки проти собак 2: Помста Кітті Галор » 2010 року проектують і переводять у тотальну війну антипатію між собаками та кішками. Кішки у фільмі показані як явні вороги людей, тоді як собаки – більш лояльні до людини істоти.

Ворожнеча кішки та собаки є основою сюжетів багатьох класичних анімаційних фільмів. Популярні мультфільми про Тома та Джеррі містять безліч епізодів конфлікту між головним персонажем котом Томом і бульдогом Спайком. Мишеня Джеррі використовує ворожнечу між котом і собакою, зіштовхуючи Спайка з Томом, щоб урятуватися від переслідувань кота.

Американський мультсеріал " Котопес " розповідає про пригоди головного героя, власне, Котопса, генетично зміненої істоти з головою собаки на одному боці тіла та головою кішки на іншій. В епізодах часто йдеться про те, що «кішки та собаки такі, які вони є», що має на увазі «багато біганини та переслідування»  .

У казці Ованеса Туманяна «Пес і Кіт», хитрий Кіт-кушнір обманює довірливого Пса-пастуха. Російською мовою казка була перекладена Самуїлом Маршаком і тричі екранізована ( 1938 , 1955 , 1975 ). Натягнуті відносини між котом Матроскіним і псом Шаріком показані і в казковій повісті Едуарда Успенського « Дядько Федір, пес і кіт », як і в її екранізаціях та подальшій мультиплікаційній франшизі. У мультфільмі « Пес у чоботях », поставленому за мотивами роману Олександра Дюма « Три мушкетери», Собаки-мушкетери протистоять котам-гвардійцям кардинала (також кота).

У дитячій книзі шведсько-норвезької письменниці Фам Екман Kattens Skrekk («Котячий жах») кішка відвідує музей і виявляє, що всі твори мистецтва, такі як Мона Ліза та Венера Мілоська , замінені пародіями на собак. Єдине, що не було замінено, - картина Мунка " Крик ", що "символізує котячий жах перед стількими собаками"  .

Дитячий вірш американського письменника та поета Юджина Філда «Дуель» проектує ворожнечу між кішками та собаками на плюшевого пса та ситцевого кота, які билися всю ніч і в результаті «з'їли один одного»  .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mikkel Becker (6 травня 2012). Cats and dogs can live together — with some help. Today. Процитовано 25 червня 2014.
  2. а б Ясвин В. А. Межвидовая коммуникация Homo sapiens как предпосылка формирования субъективных отношений к различным животным. Этология.Ру (рос.). Процитовано 22 січня 2022.
  3. Р. Хайнд. Поведение животных: синтез этологии и сравнительной психологии. ethology.ru/library (рос.). Процитовано 22 січня 2022.
  4. Михаил Петров. Они все понимают. Как думают кошки, собаки и другие домашние животные. nauka.tass.ru (рос.). Процитовано 22 січня 2022.
  5. Чему кошки так и не научились. Или не захотели научиться. BBC (рос.). Процитовано 22 січня 2022.
  6. Екатерина Шутова. Человек кошке не хозяин. gazeta.ru (рос.). Процитовано 22 січня 2022.
  7. Coren, Stanley (2 грудня 2008). 17 Are Dogs and Cats Incompetable (sic). The Modern Dog: A Joyful Exploration of How We Live with Dogs Today. Simon and Schuster. с. 139–. ISBN 9781416593683. Процитовано 2 листопада 2014.
  8. а б Hotchner, Tracie (3 листопада 2005). The Dog Bible: Everything Your Dog Wants You to Know. Penguin Group US. с. 792–. ISBN 9781440623080. Процитовано 23 червня 2014.
  9. Johnson-Bennett, Pam (27 листопада 2007). Starting from Scratch: How to Correct Behavior Problems in Your Adult Cat. Penguin. с. 294–. ISBN 9781101201817. Процитовано 3 листопада 2014.
  10. Лариса Ионова. Нейробиологи выяснили, кто умнее: кошки или собаки. rg.ru (рос.). Процитовано 22 січня 2022.