Страх: Трамп у Білому домі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Страх: Трамп у Білому домі»
Автор Боб Вудворд
Країна США
Мова Англійська
Тема президентство Дональда Трампа
Жанр нон-фікшн і біографія
Укр. видавництво Yakaboo Publishing
Видавництво Simon & Schuster
Видано 11 вересня 2018
Видано українською 2020
Перекладач(і) Ольга Розумна, Зоріна Тіммерман
Тип носія Друковане видання
Сторінок 448
ISBN 978-1-5011-7551-0

«Страх: Трамп у Білому домі» — науково-популярна книжка американського журналіста Боба Вудворда про президентство Дональда Трампа[1], опублікована 11 вересня 2018 року[2]. Вудворд побудував книжку на основі сотень годин інтерв'ю з членами адміністрації Трампа. Видавець книжки Simon & Schuster оголосив, що за перший тиждень після виходу було продано 1,1 млн примірників (у всіх форматах), що зробило її найшвидше продаваним першим тиражем в історії компанії[3].

Передісторія[ред. | ред. код]

Боб Вудворд найбільш знаний завдяки своїй ролі у викритті Вотергейтського скандалу, що призвів до відставки Річарда Ніксона з поста президента. Раян Борт з журналу Rolling Stone схарактеризував його як «одного із найбільш шанованих і авторитетних журналістів в американській історії»[4]. Зі слів журналіста The Daily Telegraph Ніка Аллена, репортажі Вудворда та Карла Бернштейна про той скандал принесли газеті Washington Post Пулітцерівську премію і зробили авторів «найвідомішими журналістами-розслідувачами у США». Зі слів Аллена, у своїх книжках про американських президентів Білла Клінтона, Джорджа Буша-молодшого і Барака Обама Вудворд за допомогою «невтомних і методичних репортажів» «так докладно описав внутрішню роботу різних адміністрацій Білого дому, що жоден інший письменник не може з ним змагатися»[5]. Нік Браянт з BBC News характеризує Вудворда як «головного хронікера Вашингтона», «одного з найбільш довірених журналістів Америки» та «того, хто аж ніяк не ганяється за сенсаціями»[6].

2013 року, під час суперечки між Вудвордом і адміністрацією Обами щодо скорочення бюджету, Дональд Трамп прокоментував: «Лише обамівському [Білому дому] може зійти з рук атака на Боба Вудворда»[7].

30 липня 2018 року CNN повідомила, що, за інформацією анонімних джерел, 11 вересня 2018 року вийде книжка Вудворда на хорошій джерельній базі про адміністрацію Трампа[2]. Зі слів Вудворда, назва книжки ґрунтується на словах, які Трамп сказав йому в не пов'язаному з цим інтерв'ю 2016 року[2]: «Справжня влада — це, я навіть не хочу вживати таке слово, страх»[2].

Згідно зі статтею в The New York Times від 4 вересня 2018 року, книжка ґрунтується на «сотнях годин інтерв'ю з першоджерелами, нотатках тогочасних зустрічей, файлах, документах і особистих щоденниках»[8]. Вудворд записував на аудіо свої інтерв'ю[en][9]. Науковою асистенткою[en] Вудворда була Евелін Даффі, яка ще й транскрибувала записи[10][11].

Редакторкою книжки була Еліс Мейг'ю[en]. Їхня співпраця розпочалася 1974 року з книжки «Вся президентська рать[en]», а «Страх» стала їхньою 19-ю спільною книжкою[12]. Мейг'ю знають як популяризаторку жанру книжок «Вашингтонська оповідь»[12], і Вудворд у подяці визнає за Мейг'ю її «блискучий внесок у концепцію, темп, структуру та тон книжки»[13].

Зміст[ред. | ред. код]

У книжці докладно описано досвід декількох помічників Трампа. Згідно з книжкою, помічники забирали папери з його столу, щоб він їх не підписав. Голова адміністрації Білого дому Джон Келлі назвав Трампа «ідіотом» і «нарваним», міністр оборони Джеймс Меттіс сказав, що Трамп має розум «п'яти- чи шестикласника», а Джон М. Дауд[en], колишній особистий адвокат Трампа назвав його «довбаним брехуном», сказавши Трампу, що той одягне «смугасту робу», якщо погодиться давати свідчення спецпрокурору Роберту Мюллеру під час його розслідування[en][14].

Згідно з книжкою, Трамп назвав свого генерального прокурора Джеффа Сешнса «розумово відсталим» і схарактеризував його як «тупого жителя півдня»[15][16]. Трамп заперечує, що будь-коли використовував «такі епітети щодо будь-кого», хоча записи 2004 року спростовують це твердження[16].

Головний редактор CNN Кріс Сіллізза[en] схарактеризував книжку «Страх» як історію, що має багато спільного з репортажами провідних ЗМІ та іншими книжками 2018 року — «Вогонь і лють» журналіста Майкла Волффа та «Нестабільний[en]» колишньої помічниці Трампа Омароси Маніґолт Ньюман[en] – що адміністрація Трампа має «хаотичний, недієздатний, непідготовлений Білий дім» на чолі з Трампом, «людиною без найменшого поняття про свою роботу, ще й зовсім нездатною зрозуміти, що він без найменшого поняття»[17].

Один вартий уваги випадок, за повідомленнями, стався після хімічної атаки на Хан-Шейхун у квітні 2017 року. Зі слів Вудворда, міністр оборони Джим Меттіс проігнорував наказ Трампа вбити сирійського президента Башара аль-Асада, причому Трамп нібито сказав: «Вбиймо його до біса! Зайдімо всередину. Вбиймо всіх їх до біса». 2018 року Трамп заявив, що ця ідея «навіть не розглядалася» і що книжка - це брехня, але 2020 року заперечив свої слова і сказав, що був «за» таку ідею, але Меттіс її відкинув[18][19].

Прийняття[ред. | ред. код]

Відповідь Білого дому[ред. | ред. код]

На початку серпня 2018 року Трамп зателефонував Вудворду щодо книжки, коли текст уже був завершений. Трамп сказав Вудворду: «Ви знаєте, що я дуже відкритий перед Вами. Гадаю, що ви завжди були справедливим», в той же час обидва вони висловили жаль, що їм не вдалося зробити інтерв'ю перед написанням книжки. Трамп спочатку твердив, що ніхто не інформував його про те, що Вудворд хоче взяти у нього інтерв'ю, пояснюючи це тим, що його помічники «боялися» сказати йому або ж були «зайняті»; однак далі в цій телефонній розмові Трамп визнав, що сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем «побіжно згадав», що Вудворд хоче взяти інтерв'ю. Вудворд сказав Трампу, що книжка є «жорстким поглядом на світ, вашу адміністрацію та вас», але вона «ґрунтуватиметься на фактах» і буде «точною». Отож, Трамп вирішив, що книжка буде «негативною», «поганою» і «дуже неточною», тому що «точною вона є тільки тоді, коли в ній написано, що ніхто не виконував роботу краще, ніж я на посаді президента»[10].

Після того, як на початку вересня кілька ЗМІ опублікували уривки з книжки, Трамп заявив, що «Страх» — «просто чергова погана книжка», і що Вудворд «мав багато проблем з довірою… Він хотів написати книжку певним чином… Я ніколи з ним не розмовляв»[20]. Трамп окремо назвав історії в книжці «вигаданими» і припустив, чи бува не є Вудворд «агентом» Демократичної партії з огляду на «підібраний час» виходу книжки[21].

Сара Гакабі Сандерс відповідає на запитання ЗМІ

Тим часом прес-секретарка Білого дому Сара Гакабі Сандерс оприлюднила заяву, в якій ідеться про те, що книжка містить «не що інше, як сфабриковані історії»[22]. На додачу, Келлі заперечив твердження з книжки про те, що він назвав Трампа ідіотом[23], а Меттіс назвав своє зображення в книжці «вигадкою» та заперечив, що міг би виявити зневагу чи неповагу до президента[24].

Продажі книжки[ред. | ред. код]

За перший тиждень після публікації книжка розійшлася тиражем понад 1,1 млн примірників, що зробило її найшвидше продаваним першим тиражем в історії видавництва Simon & Schuster[25]. Після виходу вона посіла перше місце в списку бестселерів The New York Times[26].

Відгуки[ред. | ред. код]

Книжка отримала загалом схвальні відгуки. Вебсайт-агрегатор рецензій Book Marks повідомив, що 14 % критиків оцінили книжку як «захопливу», тоді як 50 % і 21 % критиків висловили, відповідно, «позитивні» або «змішані» враження. Ще 14 % критиків «розкритикували» книжку за вибіркою з 14 рецензій[27]. Ллойд Ґрін з The Guardian схарактеризував «Страх» як «ще один тверезий must-read аналіз корупції та розкладання в Білому домі», повторення минулих репортажів Вудворда про президента Річарда Ніксона. Загалом Ґрін назвав «Страх» «моторошною» історією, що «багата на факти і без надміру драматизації»[28].

Рон Елвінґ з NPR написав, що «Страх» - це наразі «найкращий погляд на Білий дім, що не має собі рівних», з розповіддю про Трампа «та його президентство такою руйнівною, що її залишається назвати звинуваченням». Однак Елвінґ очікував, що частина прихильників Трампа «вважатиме цей портрет Трампа таким неприйнятним, що вони відкинуть його як неправдивий, і вони можуть обернути своє розчарування не на Трампа, а на Вудворда». А ще Елвінґ доводить, що рішення Вудворда не називати свої джерела змушує читачів засумніватися у правдивості їхніх розповідей, враховуючи «вагомість того, що Вудворд твердить»[29].

Український переклад[ред. | ред. код]

В українському перекладі книжка вийшла 2020 року у видавництві Yakaboo Publishing. Перекладачки — Ольга Розумна, Зоріна Тіммерман.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rucker, Philip; Costa, Robert (4 вересня 2018). Bob Woodward's new book reveals a 'nervous breakdown' of Trump's presidency. The Washington Post. Процитовано 4 вересня 2018.
  2. а б в г Gangel, Jamie; Merica, Dan (30 липня 2018). Bob Woodward's new book puts readers 'face to face with Trump'. CNN. Процитовано 5 вересня 2018.
  3. Maher, John (18 вересня 2018). S&S Calls 'Fear' Bestselling Book In Company History. Publishers Weekly. Процитовано 21 вересня 2018.
  4. Bort, Ryan (4 вересня 2018). Bob Woodward's New Trump Book Sounds Both Damning and Frightening. Rolling Stone. Процитовано 5 вересня 2018.
  5. Allen, Nick (4 вересня 2018). Bob Woodward, the Watergate veteran who set his sight on Donald Trump. The Daily Telegraph. Процитовано 5 вересня 2018.
  6. Bryant, Nick (5 вересня 2018). Why the Woodward effect damages Trump. BBC News. Процитовано 6 вересня 2018.
  7. Morrongiello, Gabby (4 вересня 2018). Trump once mocked Obama administration for attacking Bob Woodward. The Washington Examiner. Процитовано 5 вересня 2018.
  8. Stevens, Matt; Jason, Jason M. (30 липня 2018). Bob Woodward's New Book Will Detail 'Harrowing Life' Inside Trump White House. The New York Times. Процитовано 4 вересня 2018.
  9. Swan, Jonathan; Allen, Mike (5 вересня 2018). Furious Trump trapped by hundreds of Woodward tapes. Axios. Процитовано 6 вересня 2018.
  10. а б Blake, Aaron (4 вересня 2018). Transcript: Phone call between President Trump and journalist Bob Woodward. The Washington Post. Процитовано 5 вересня 2018.
  11. Duffy, Evelyn. About the Editor. Open Boat Editing. Процитовано 11 вересня 2018. I am Evelyn Duffy, owner of Open Boat Editing. I have been editing and transcribing in the D.C. area for over 10 years. Since 2007 I have been a research assistant for Bob Woodward and have helped research, edit, and produce four of his New York Times best-sellers.
  12. а б Korda, Michael (1999). Another Life: A Memoir of Other People. New York: Random House. с. 364–367. ISBN 978-0385335072.
  13. Woodward, Bob (2018). Fear : Trump in the White House (вид. First Simon & Schuster hardcover). New York, NY: Simon & Schuster. с. 357. ISBN 978-1501175510. OCLC 1046982157.
  14. Herb, Jeremy; Gangel, Jamie; Merica, Dan (5 вересня 2018). Bob Woodward: Trump's aides stole his papers 'to protect the country'. CNN. Процитовано 5 вересня 2018.
  15. Cohen, Marshall (5 вересня 2018). Bob Woodward book: Trump called Sessions 'mentally retarded'. CNN. Процитовано 5 вересня 2018.
  16. а б Choi, David (5 вересня 2018). Trump denied calling Jeff Sessions, or anyone ever, 'mentally retarded' – but old records show he has. Business Insider. Процитовано 5 вересня 2018.
  17. Cillizza, Chris (5 вересня 2018). The real reason Bob Woodward's book is so damaging for Trump. CNN. Процитовано 5 вересня 2018.
  18. Trump Claims He Wanted To Assassinate Syrian President Assad, But Mattis Opposed It
  19. Trump confirms he wanted to assassinate Assad. In 2018, he denied it was even considered.
  20. Axelrod, Tal (4 вересня 2018). Trump: Woodward has had 'a lot of credibility problems'. The Hill. Процитовано 1 лютого 2022.
  21. Zwirz, Elizabeth. Trump asks if Bob Woodward is 'Dem operative' amid explosive book details. Fox News. Процитовано 5 вересня 2018.
  22. Rascoe, Ayesha (4 вересня 2018). 'Idiot,' 'Unhinged,' A 'Sixth-Grader': Aides Fault Trump In Explosive New Book. NPR. Процитовано 4 вересня 2018.
  23. Jackson, David (4 вересня 2018). Trump calls Woodward's book 'a con on the public'; Kelly denies calling president an 'idiot'. USA Today. Архів оригіналу за 20 березня 2023. Процитовано 15 жовтня 2023. (англ.)
  24. Mitchell, Ellen (4 вересня 2018). Mattis calls Woodward's reporting on him 'fiction'. The Hill. Процитовано 4 вересня 2018.
  25. Perlberg, Steven (21 вересня 2018). The Future Of Publishing Is Just Books About Donald Trump Forever Until You Are Dead. Buzz Feed News. Процитовано 21 вересня 2018.
  26. Stelter, Brian. Bob Woodward's 'Fear' debuts at No. 1 on The New York Times' best sellers list. CNNMoney. Процитовано 4 жовтня 2018.
  27. Fear: Trump in the White House. Book Marks. Процитовано 4 листопада 2018.
  28. Green, Lloyd (8 вересня 2018). Fear review: Bob Woodward's dragnet descends on Donald Trump. The Guardian. Процитовано 11 вересня 2018.
  29. Elving, Ron (9 вересня 2018). Bob Woodward Paints A Presidential Portrait Like No Other For Donald Trump. NPR. Процитовано 11 вересня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]