Стівен Гленвуд Маклейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стівен Гленвуд Маклейн (англ. Steven Glenwood MacLean)
Народився 14 грудня 1954(1954-12-14) (69 років)
Оттава, Онтаріо Канада Канада
Громадянство Канада Канада
Діяльність астронавт
Alma mater Йоркський університет
Заклад Торонтський університет
Нагороди
Медаль Діамантового ювілею королеви Єлизавети II медаль «За космічний політ»

Стівен Гленвуд Маклейн (англ. Steven Glenwood MacLean ; род. 14 грудня 1954 , Оттава, Онтаріо) — канадський фізик, астронавт, з 2008 року — президент Канадського космічного агентства.

Освіта, робота[ред. | ред. код]

Після закінчення середньої школи в Непін (передмістя Оттави) продовжив навчання в Йоркському університеті в Торонто, де в 1977 у отримав ступінь бакалавра по фізики. Паралельно з навчанням протягом двох років працював на адміністративних посадах на спортивній кафедрі університету, а в 1976—1977 роках був членом збірної Канади з спортивної гімнастики . В 19801983 ах викладав в Йоркському університеті. У 1983 році там же отримав ступінь доктора наук з фізики.

Працював науковим співробітником в Стенфордському університеті під керівництвом Артура Шавлова, нобелівського лауреата, видатного вченого в галузі лазерної фізики. Сам Стівен Маклейн є фахівцем в лазерної фізики, що проводив дослідження з електрооптиці, лазерної флуоресценції частинок і кристалів, а також мультифотонної лазерної спектроскопії.

Космічна підготовка[ред. | ред. код]

У червні 1983 Національна науково-дослідна рада Канади почала свій перший відбір до загону астронавтів у зв'язку з підписанням американо — канадської угоди про спільні космічні польоти на американських Шаттлах. 5 грудня 1983 а були оголошені імена шести канадських астронавтів, серед яких був і 28-річний Стівен Маклейн. З лютого 1984 а проходив підготовку в Космічному центрі ім. Джонсона як спеціаліст з корисного навантаження.

10 грудня 1985 кандидатура Маклейна була затверджена як основного кандидата для польоту на STS-71F, що спочатку планувався на 1987 рік. Але після того як трапилася катастрофа шатла «Челленджер», політ був перенесений на 1992 рік і отримав позначення STS-52.

В 19871991 Стівен Маклейн брав участь у розробці комп'ютеризованої системи спостереження і обміну даними для управління маніпуляторами Канадарм і Канадарм2. Паралельно з цим був радником за програмою стратегічних розробок в області автоматизації і роботизації (19881991).

В 1989 у було створено Канадське космічне агентство. З цього часу всі канадські астронавти стали членами загону астронавтів ККА.

Політ на "Колумбії "[ред. | ред. код]

Свій перший політ у космос 37- річний Стівен Маклейн здійснив 27 жовтня — 1 листопада 1992 на борту шатла «Колумбія» (STS-52) як спеціаліст з корисного навантаження. Основними завданнями цього польоту були виведення на орбіту американо — італійського дослідницького супутника LAGEOS II і проведення робіт у мікрогравітаційні модулі USMP -1. Серед інших пунктів програми польоту були експерименти з канадською корисним навантаженням CANEX-2, за яку відповідав Стівен Маклейн.

STS-52 політ в космос р. 1992
STS-115 політ в космос р. 2006
Маклейн (ліворуч) та директор НАСА Чарльз Болден.

Тривалість польоту склала 9 діб 20 год 56 хв 13 с.

З 1993 по 1994 рік С. Маклейн обіймав посаду генерального директора програми канадських астронавтів. Працював головним оператором зв'язку з екіпажем (Capcom) під час інших космічних польотів.

З 1996 по 1998 рік проходив підготовку в космічному центрі ім. Джонсона (спільно з американськими астронавтами 16- го набору), по завершенні якої отримав кваліфікацію спеціаліста польоту.

У 2002 році був призначений в основний екіпаж місії STS-115, в якій навесні 2003 року йому належало здійснити вихід у відкритий космос . Але знову планам перешкодила катастрофа — цього разу шатлу «Колумбія». Старт був перенесений на три роки.

Політ на «Атлантісі»[ред. | ред. код]

Другий політ Стівена Маклейна відбувся 9 вересня — 21 вересня 2006 а на космічному кораблі «Атлантіс» (STS-115). Основними завданнями цього польоту були доставка на орбіту фермової конструкції з комплектом сонячних батарей та відновлення будівництва Міжнародної космічної станції, проведення монтажних робіт на її нинішні поверхні, дооснащення станції обладнанням та витратними матеріалами. Маклейн став першим канадцем, який керував системою Канадарм2 і другим канадцем, після Кріса Хедфілд, що вийшов у відкритий космос. 13 вересня разом з Деніелом Бербенк вони провели за межами орбітального комплексу 7:00 11 хвилин, монтуючи на станції сонячні Батру.

Тривалість другого польоту Маклейна склала 11 діб 19 год 6 хв 35 с.

Після виконання другого польоту Стівен Маклейн перебував на посаді старшого астронавта ККА, координуючи діяльність членів загону.

1 вересня 2008 призначений президентом Канадського космічного агентства.

Нагороди[ред. | ред. код]

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений на Надін Вегопольскі, троє дітей. Захоплюється пішим туризмом, веслуванням на каное, пілотуванням, парашутним спортом, гімнастикою. Проживає в місті Сен-Ламбер (Квебек).

Посилання[ред. | ред. код]