Стів Чен (комп'ютерний інженер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стів Чен
кит. 陳世卿
Народився 1944
Takao Cityd, Takao Prefectured, Q124218881?, Японська імперія, Японія
Країна  Тайвань
Діяльність інженер, інформатик
Alma mater Університет Іллінойсу в Урбана-Шампейн (1975), Національний університет Тайваню і Університет Віллановаd
Науковий керівник David Kuckd
Вчителі Сеймур Крей

Стів Чен (англ. Steve Chen або Steven Chen, кит. 陳世卿, Chén Shìqīng; нар. 1944, Тайвань) — комп'ютерний інженер і інтернет-підприємець. Найбільш відомий як інженер компанії Cray Research і головний творець багатопроцесорних суперкомп'ютерів Cray X-MP та Cray Y-MP.

Отримав ступінь магістра в Університеті Вілланова, ступінь доктора (PhD) в Університеті Іллінойса в Урбана-Шампейн[1].

Чен поступив на роботу в Cray Research в 1979 році. Роботу над «MP-проектом» (багатопроцесорним суперкомп'ютером) в Cray Research він почав у жовтні 1985 року. В плані було передбачено створення 64-процесорної машини до 1990 чи 1991 року. На це Cray Research бюджет виділив 50 мільйонів доларів. До кінця 1987 року витрати по проекту перевищили 100 мільйонів доларів, і менеджмент компанії вирішив проект припинити і продовжити розвивати лінію X-MP/Y-MP еволюційно.

Після того, як Чен у вересні 1987 року[2] покинув Cray Research, він за фінансової підтримки компанії IBM створив у січні 1988 року власну компанію з виробництва суперкомп'ютерів «Supercomputer Systems Incorporated» (SSI). SSI займалася створенням суперкомп'ютера SS-1, який був майже закінчений, коли IBM припинила фінансування проекту. Компанія змушена була оголосити про банкрутство в 1993 році, 300 чоловік залишилися без роботи, а комп'ютер був викинутий на смітник. У цьому ж році в спробах врятувати своє дітище Чен заснував нову компанію — «SuperComputer International» (SCI). У 1995 році вона була перейменована в «Chen Systems». У 1996 році її придбала компанія Sequent Computer Systems.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shyh-Ching «Steve» Chen, Speedup of Interactive Programs in Multiprocessing Systems, PhD thesis, Tech. Report UIUCDCS-R-75-694, Dept. of Computer Science, University of Illinois, Urbana, Ill., January 1975
  2. Computerworld // 7 Sep 1987

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]