Сулейман аль-Арабі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сулейман аль-Арабі
Ім'я при народженні араб. سليمان بن يقظان الكلبي الأعرابي
Народився 8 століття
Барселона, Іспанія
Помер 780
Країна  Кордовський емірат
Діяльність військовослужбовець

Сулейма́н ібн Якзан аль-Кальбі (*араб. سليمان بن يقظان الكلبي الأعرابيا‎; д/н — 780) — державний і військовий діяч початку Кордовського емірату, валі Сарагоси в 767/768 і валі Барселони в 774—780 роках. У берберів відомий як аль-Арабі.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з єменського племені кальбітів. Син Якзан аль-Кальбі, одного з вождів кальбітів в Тагр а'Ла (Верхній Марці). Перша згадка відноситься до 767/768 року. Тоді він був валі Сарагоси. Обставини отримання посади невідомі, а також рік цього. В одних джерелах він згадується як повсталий в Сарагосі, в інших — намісник Сарагоси, що повстав. Напевне незадовго до 767 року обійняв посаду валі.

Був швидко переможений Бадром, військовиком кордовського еміра Абдаррахмана I. Відступив від Сарагоси, з'єднавшись з очільником повстання берберів Шак'ї ібн Абд ар-Вахіда аль-Фатімі. Разом з останнім у 770 році зазнав поразки від Бадра. У 772 році Сулейман спробував захопити Сарагосу, але марно.

Між 772 та 774 роками призначається валі Барселони, оскільки саме у 774 році він вперше згадується як барселонський валі. 777 року отримав від Абдррахмана ібн Хабіба аль-Сіклабі, що з аббасидським військом висадився на півдні Піренейського півострова (в районі сучасної Мурсії). За різними відомостями, Сулейман відмовився до нього приєднуватися, або рушив назустріч аль-Сіклабі. Проте неподалік Валенсії війська еміра Кордови завдали аль-Сіклабі рішучої поразки.

778 року Сулейман аль-Арабі рушив до франкського короля Карла I, з яким вів перемовини в Падерборні. Тут він обіцяв вірність франкам та здачу Барселони і Сарагоси. Втім коли франкське військо підійшло до Сарагоси, то її валі Гусейн ібн Ансарі оголосив, що не давав згоди передати Сарагосу франкському королю. Зрештою Карл I мусив відступити, захопивши з собою Сулеймана. Своєю чергою діти останнього приєдналися до басків, що чинили напади в Ронсельвальській ущелині на франків, які відступали. В результаті Сулейманові вдалося звільнитися.

У 780 році за одними відомостями Сулейман зазнав раптового нападу Гусейна ібн Ансарі, за другими — валі Сарагоси запросив Сулеймана до себе, де підступно захопив та наказав стратити.

Родина

[ред. | ред. код]
  • Айшун (д/н—783), валі Барселони в 781—783 роках
  • Матрух (д/н—792), валі Барселони і Сарагоси

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Ramón Menéndez Pidal. Historia de España. Espasa-Calpe. Madrid, 1964. Tomo VI, páginas 75-76
  • Claudio Sánchez Albornoz. La España musulmana. Espasa-Calpe. Madrid, 1986. Tomo I, páginas 120—124
  • Roger Collins, The Arab Conquest of Spain, 710—797 (Basil Blackwell, 1989), pp. 174—177.
  • Brufal, Jesús (2017). «The Northern Iberian Peninsula and its Muslim Rulers (Eighth-Telfth Century)». In: Sabaté, Flocel. The Crown of Aragon. A Singular Mediterranean Empire. Leida: Brill