Суспільно-політичний устрій Риму за царської доби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суспільно-політичний устрій Риму царської доби - Царська епоха була перехідною від первіснообщинного ладу до державного устрою. За легендою, він тривав понад дві сотні років, починаючи з 753 року до Р.Х., коли Рим заснував його перший легендарний цар Ромул. Правління царів було сповнене численними подіями, які встановлювали важливі традиції та норми, що впливали на подальший політичний лад і суспільний розвиток Римської республіки та імперії.

Магістрати[ред. | ред. код]

Триби[1] (лат. tribus, від tribuo- ділю, розділяю) - племена, що відповідали афінським доклісфеновим філам. В Римі існували три триби: Тиції (сабіни), Рамни (латини), Луцери (етруски). Кожна з триб складалась з 10 курій, а курія з 10 родів. Кількість членів була неоднаковою. Наприклад, рід Фабіїв на початку республіки нараховував 300 членів, а рід Клавдіїв із клієнтами - 5 тисяч.

Куріатні коміції[2] (лат. comicia curiata) - народні збори по куріях, що збиралися для вирішення найважливіших питань. Початково було 30 курій, в кожну з яких входило 100 піших і 10 кінних воїнів. Деякі дослідники порівнювали курії 3 "чоловічими домами", але, найімовірніше, це були союзи чоловіків-воїнів. Кожна курія мала один голос при голосування на зборах. На коміціях проходили вибори посадових осіб, приймалися рішення з питань війни і миру, судилися громадяни, проходило усиновлення, приймалися нові роди у склад общини тощо.

Цар (лат rex.) - очільник общини, одночасно був воєначальником, верховим жерцем і головував на деяких судових засіданнях. Він відрізнявся від рядових членів общини своїм одягом: пурпуровою мантією, золотою діадемою, а символом його влади були скіпетр і крісло зі слонової кістки. Попереду царя йшли 12 лікторів зі жмутком прутів, у які були вкладені сокири. Майже всі ці ознаки влади були перейняті римлянами в етрусків, як і поняття самої верховної влади (imperium). Однак влада царя була обмежена, по суті, він був племінним вождем.

Сенат[3] (лат. senatus) - орган влади, що спочатку складався зі 100, а потім із 300 чоловік. Очевидно, в сенат у ранні часи входили старійшини родів. Усі рішення куріатних коміцій повинні було отримати схвалення сенату (ouctoritas patrum). Сенат вважався охоронцем батьківських традицій (mos majorum) і радником царя з найважливіших питань. Тому членів сенату називали батьками.

Префект міста - (лат. prefectus urbis) - посадова особа, призначена царем, якій доручалось управління Римом на час відсутності царя.

Патриції[4] - повноправні члени римської общини, об'єднані у роди, що поступово перетворювалися у привілейовану частину суспільства і спочатку лише вони складали римський народ (populus romanus). Інша частина жителів Риму називалася плебеями. Термін "plebs" походить від слова "pleo". що означає "наповнювати, численність".

Рід[ред. | ред. код]

Основною суспільною одиницею був батьківський екзогамний рід (gens). Подібно до грецького, він характеризувався правом взаємного успадкування. Члени роду мали спільні релігійні свята, спільне місце поховання. У ранню епоху рід мав також спільні земельні володіння. Родичі повинні були взаємно захищати один одного. А в римських іменах риси родового ладу збереглися назавжди. Вони складалися з двох, а пізніше з трьох і більше частин. Перша частина означала особисте ім'я (praenomen), друга родове ім'я (nomen), третя прізвисько (cognomen), означала гілку роду або стосувалися лише однієї особи. Наприклад: Публій (особисте ім'я) Корнелій (родове ім'я) Сципіон (прізвисько гілки роду) Африканський (почесне індивідуальне прізвисько) Старший (на противагу іншому, Молодшому). Правда, в царську та ранньореспубліканську епоху існувало лише особисте і родове ім'я.

Окремі сім'ї могли приймати у свій рід чужинців, які ставали членами роду. Старійшини родів (principes), очевидно, обиралися. З часом роди перетворилися в замкнуті корпорації, що теж було пережитком первіснообщинного ладу.

Релігія[ред. | ред. код]

Протягом ранньої історії Риму виняткову роль у приватному і суспільному житті римлян відігравала релігія. Під релігією (religio від дієслова religare прив'язувати, зав'язувати) римляни розуміли зовнішню і внутрішню силу яка діє на людину і зв'язує її волю. Така сила притаманна явищам природи, деким місцям "religiosa loca", порам року, дням (religiosi dies), людям тощо.

Першим приписом релігії була заборона (табу) щодо здійснення деяких дій і вчинків, які можуть викликати невдоволення природних сил. Звідси і вислови: підкорятися релігії (religtoni parere), додержуватися релігійних приписів (religioni parendum), бути пов'язаним релігією (religioni vinciri, teneri, obligari), ототожнення religio 3 nefas, тобто беззаконням, забороною тощо. Так було покладено початок релігійного культу чи ритуалу як сукупності сакральних приписів і норм, які вимагає релігія для умилостивлення божества: "Релігійні обряди та благочестя (religiones et castus), зауважив Цицерон, вихоплюють нас з небезпеки".

Римська релігія ніколи не мала завершеної системи. Залишки старинних вірувань уживалися в ній з релігійними уявленнями, запозиченими у народів, які стояли на вищій стадії культурного розвитку. У римській релігії збереглися залишки тотемізму. Про це свідчать легенди про вовчицю, яка вигодувала засновників Риму. З вовком (lupus) були пов'язані свята Луперкалій і особливе святилище Луперкал, присвячене Фавну, жрецька колегія луперків тощо. Інші божества так само мали присвячених їм тварин. Дятел, вовк і бик присвячувалися Марсу, гуси Юноні тощо.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Моммзен Т. История Рима / Теодор Моммзен. – Киев: Андронум, 2021. – 282 с.
  • Яковенко Н. Від заснування міста / Наталія Яковенко. – Київ: Laurus, 2022. – 384 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Триба (Стародавній Рим). Вікіпедія (укр.). 3 квітня 2022. Процитовано 29 травня 2023.
  2. Куріатні коміції. Вікіпедія (укр.). 5 квітня 2022. Процитовано 29 травня 2023.
  3. Сенат Стародавнього Риму. Вікіпедія (укр.). 24 травня 2023. Процитовано 29 травня 2023.
  4. Патрицій. Вікіпедія (укр.). 12 квітня 2022. Процитовано 29 травня 2023.