Сутулинський Віталій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сутулинський Віталій Іванович
Народився 1893
Бірки, Білоцерківська волость, Хорольський повіт, Полтавська губернія, Російська імперія
Помер 1932
Соловецькі острови, Q60849951?, Архангельська область
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність священник
Alma mater Варшавський університет (1916)
Заклад Українська автокефальна православна церква

Віта́лій Іва́нович Сутули́нський (Сутулінський) — священник Української автокефальної православної церкви.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1893 році у с. Бірки тодішньої Полтавської губернії у сім'ї священника, Івана Сутулинського, котрий служив у селах Полтавської губернії (загинув у 1920 році). Сестри Віталія, Маруся та Ніла, вчителювали.

Закінчив Лубенську гимназію та, в 1916 році, історико-філологічний факультет Варшавського університету. Учасник національно-визвольного руху.

Проживав у селі Остап'є. Висвячений в сан священника в 1922 році. До червня 1929 року — священник у селах Великобагачанського району Полтавської області.

Заарештований ОДПУ 1 червня 1929 року. Згідно справи № 81101: «Будучи служителем культу автокефальної течії, за своїми політичними переконаннями будучи ідейним петлюрівцем, систематично проводив агітацію проти заходів Радянської влади і в один і той же час вів виховання мас в національно-шовіністичному дусі, для чого використовував церкву як кафедру для своей контрреволюційної роботи».

Засуджений Особливою нарадою при Колегії ОДПУ 3 березня 1929 за статтею 58-10 КК УСРР до 3 років позбавлення волі. Карався в концтаборі Соловки, де й помер 1932 року[джерело?].

Реабілітований Полтавською обласною прокуратурою 18 червня 1989 року.

Джерела[ред. | ред. код]