Сфінкс (обсерваторія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обсерваторія Сфінкс
Sphinx-Observatorium

Країна  Швейцарія
Розташування Кантони Берн та Вале, Швейцарія
Організація Hochalpine Forschungsstationen Jungfraujoch und Gornergrat
Висота 3 571 м.н.м.
Відкрито 1937
Сайт: www.hfsjg.ch
Інструменти:
астрономічний купол 76 cm[1]

Сфінкс. Карта розташування: Швейцарія
Сфінкс
Сфінкс
Сфінкс (Швейцарія)
Мапа

CMNS: Сфінкс у Вікісховищі
Вид на вершину Сфінкс на обсерваторію. Внизу вершини можна побачити вихід на льодовик зі станції Юнгфрауйох та її відвідувачів

Обсерваторія Сфінкс — це астрономічна обсерваторія, розташована над Юнгфрауйох в Швейцарії, та дослідницька станція «Дослідницьких станцій Високих Альп Юнгфрауйох та Горнерграт» (нім. Hochalpine Forschungsstationen Jungfraujoch und Gornergrat). Вона названа за Сфінксом, вершиною, на якій стоїть. При висоті 3 571 м.н.м., вона є однією з найвищих обсерваторій світу.

Історія та функція[ред. | ред. код]

Разом з концесією на будівництво залізниці Юнгфрау в 1894 році її засновник Адольф Гайєр-Целлер отримав і право побудувати дослідницьку станцію. Але будівництво дослідницької станції, де б провадили дослідження з метеорології, гляціології, радіаційного випромінювання, астрономії, фізіології та медицини, та будинку для 13 дослідників розпочалось лише 04 липня 1931 року. Проект розробило архітектурне бюро «Gebrüder Pfister». В 1937 році будівництво обсерваторії Сфінкс з телескопом діаметром 76 см було завершено. В 1950 році було побудовано купол для астрономічних спостережень, який з того часу неодноразово модернізувався сучасними науковими розробками.

Погодна станція на самому краю гребеня на головному погодному поділі Альп є не лише однією зі станцій, обладнаних найсучаснішим обладнанням, в світі, а й однією з найвищих станцій в Європі, де тривалий час проживають люди. З 1980 року станція включена до автоматичної вимірювальної мережі ANETZ Федерального офісу метеорології та кліматології Швейцарії і кожні 10 хвилин посилає результати вимірів 25 погодних елементів на головний офіс в Цюриху. Незважаючи на автоматизацію, і до сьогодні двоє людей наглядають за роботою станції. Вони доповнюють регулярно результати автоматичних спостережень своїми власними спостереженнями за хмарами та характером погоди кожні три години в період часу з 6 до 18 годин.

Важливе значення має також і вимірювання радіаційного випромінювання та багаторічні дослідження зміни забрудненості повітря внаслідок діяльності людини на значних висотах, віддалених від місця забруднення.

Оглядовий майданчик[ред. | ред. код]

Вид на обсерваторію, Поле вічного снігу та Алецький льодовик

Оскільки будівля обсерваторії доступна громадськості завдяки залізниці Юнгфрау та ліфту висотою 111,4 м, вона слугує не лише вченим, а й є другим найвищим вільним оглядовим майданчиком Швейцарії. Власне оглядовий майданчик йде по периметру будівлі обсерваторії. З нього відкриваються чудові краєвиди на оточуючі гори, силуети яких разом з назвами можна побачити на інформаційних табличках, закріплених на огорожі майданчика, в тому числі на гори Юнгфрау, Мьонх, Айгер, розташовані всього в декількох кілометрах, та на льодовики між ними, зокрема Великий Алецький льодовик. За хорошої погоди відвідувачі можуть також на горизонті побачити території Німеччини, Франції, Італії.

Фільми[ред. | ред. код]

Обсерваторія з'явилася в боллівудському фільмі "Ккріш 3" (англ. Krrish 3), як лабораторія Каала (головного злодія фільму).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "The observation instrument in the astronomical dome is a 76 cm telescope with Cassegrain and Coudé focus", Bern, Switzerland: International Foundation High Altitude Research Stations.

Посилання[ред. | ред. код]