Сянься (жанр)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сянься (кит. трад. 仙俠, кит. спрощ. 仙侠, піньїнь xiānxiá ) — жанр китайської фентезі, створений під впливом китайської міфології, даосизму, буддизму, китайських бойових мистецтв, традиційної китайської медицини та інших традиційних китайських елементів[1].

Історія[ред. | ред. код]

Романи у жанрі сянься були популяризовані в період Китайської Республіки, але саме роман 1932 року «Легенда про мечників гір Шу» викликав найбільшу популярність цього жанру. У 21 столітті жанр набув нового життя з появою онлайн-видавництв: Qidian.com, Zongheng.com і 17k.com. За межами Китаю жанр став популярним насамперед завдяки перекладам фанатів на початку 2000-х років. Цей жанр також є основним в китайських телевізійних шоу, фільмах, маньхуа, дунхуа та ігорах.

Характерні риси жанру[ред. | ред. код]

Як правило, головною метою протагоністів є вдосконалення. По дорозі вдосконалення вони досягають вічного життя, надприродних здібностей і неймовірного рівня сили. Вигадане вдосконалення, яке практикується в сянься, значною мірою засноване на реальній практиці ціґун.

В історіях зазвичай містяться: боги, безсмертні, привиди, монстри, магічні скарби тощо[1]. Часто початкова обстановка нагадує Стародавній Китай, але історії зазвичай набувають космічного характеру: головні герої досягають божественних здібностей, іноді створюючи власні планети, галактики чи всесвіти. Хоча основна увага приділяється боям і пригодам, є також історії, пов’язані з романтикою[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Сянься складається з двох ієрогліфів «сянь» (仙) і «ся» (侠). Сянь буквально означає безсмертний, але не в сенсі безсмертя, а в сенсі трансцендентного буття в китайській міфології . Ся зазвичай перекладається як герой та має на увазі людину, яка є хороброю, лицарською та праведною[1].

Плутанина з іншими жанрами[ред. | ред. код]

Під час початкового вибуху популярності китайських фантастичних романів серед англомовної аудиторії одним із найпопулярніших сайтів з перекладом був Wuxiaworld.com. Через використовування слова «уся» в назві багато читачів почали використовувати цей термін для опису всіх жанрів китайських фантастичних романів. Насправді, хоча сянься поділяє багато характеристик з уся — це окремі жанри. Пізніше, коли все більше читачів зрозуміли різницю між уся і сянься, вони почали використовувати сянься для позначення всіх типів китайських романів про вдосконалення, хоча насправді є деякі унікальні жанри, як-от сюаньхвань, ціхвань тощо[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в General Glossary of Terms. WuxiaWorld. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 14 січня 2019.
  2. Paterson, Robyn (25 січня 2016). Xianxia- The Fantasy Genre that's Dominating Chinese Web Fiction. RobynPaterson.com. Процитовано 6 травня 2021.
  3. Glossary of Terms in Wuxia, Xianxia & Xuanhuan Novels. Immortal Mountain. Процитовано 6 травня 2021.