Сільськогосподарське училище імені Веніаміна та Сари Тонгур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сільськогосподарське училище імені Веніаміна та Сари Тонгур — навчальний заклад аграрного профілю в Євпаторійському повіті Таврійської губернії.

Історія[ред. | ред. код]

Училище побудовано в 1912 році в селі Кара-Тобе Сакської волості Євпаторійського повіту[1] і існує по теперішній час як Прибережненський аграрний коледж[2]. Містилося училище на кошти держави, приватні пожертви та відсотки від капіталу В. Тонгура.

Засновник — житель Євпаторії Веніамін Бабакаєвич Тонгур (1831—1893). Він народився і все життя прожив у Євпаторії, згодом потомствений почесний громадянин. Будучи сином бідних батьків, він, завдяки своїй енергії і заповзятливості, створив ряд великих соляних промислів, сільських господарств і до кінця життя в Криму був одним з найбагатших господарів серед караїмів (стан його становив 2 млн рублів).

43 тис. з них він заповідав на заснування училища. На будівництво училища департаментом землеробства було відведено 500 десятин землі в районі селища Кара-Тобе. У момент заснування училище складалося з трьох класів основних і четвертого додаткового, що готував молодший Агрономічний персонал. У перший основний клас приймалася молодь, яка закінчила двокласне сільське училище, але так як таких училищ поблизу Євпаторії було мало, перші чотири роки відкривався додатковий підготовчий клас. З Департаменту землеробства були виділені кошти на обзаведення господарством, при училищі була влаштована молочна ферма. До програми училища входили предмети загальноосвітні та спеціальні з агрономії та тваринництва. Навчання було безкоштовним, число учнів становило 80 осіб[3].

Література[ред. | ред. код]

  • Лебедева Э. И. Очерки по истории крымских караимов-тюрков — Симферополь. — 2000. — 116 с.
  • Караимская жизнь. — М., 1912. — № 10–11. — С.80–81

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Караимская жизнь. — М., 1912. — № 10–11. — С.80–81
  2. Прибрежненский аграрный колледж // История Крымского федерального университета имени В. И. Вернадского в документах и фотографиях / А. А. Непомнящий, А. С. Кравчук. — Белгород : КОНСТАНТА, 2018. — С. 336. — ISBN 978-5-906952-72-1.
  3. Лебедева Э. И. Очерки по истории крымских караимов-тюрков — Симферополь. — 2000. — 116 с.