Сімон Портегіс Зварт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сімон Фредерік Портегіс Зварт
Simon Frederik Portegies Zwart
Ім'я при народженні нід. Simon Frederik Portegies Zwart
Народився 21 квітня 1965(1965-04-21) (59 років)
Амстердам, Нідерланди
Країна Нідерланди
Діяльність астроном, викладач університету
Alma mater Утрехтський університет
Галузь астрономія
Заклад Лейденський університет
Науковий ступінь доктор філософії (1996)
Науковий керівник Франк Вербунт[nl]
Аспіранти, докторанти Alessia Gualandrisd[1]
Evghenii Gaburovd[1]
Derk Jan Groend[1]
Членство МАС
Нагороди Премія пастора Схмейтса[nl] (2007)
Особ. сторінка home.strw.leidenuniv.nl/~spz/

Сімон Фредерік Портегіс Зварт (нід. Simon Frederik Portegies Zwart) — голландський астроном, астрофізики і спеціаліст з чисельних моделювань. Його дослідження зосереджені, в основному, на моделюванні астрономічних явищ на суперкомп'ютерах. Він очолює міждисциплінарну групу з астрономічних обчислень у Лейденській обсерваторії в Лейденському університеті.

Біографія[ред. | ред. код]

Портегіс Зварт отримав ступінь доктора філософії в Утрехтському університеті в 1996 році під керівництвом професора Франка Вербунта[nl]. Після цього він працював як стипендіат Спінози в Амстердамському університеті. 1997 року він поїхав до Токіо на рік як стипендіат Японського товариства сприяння науці[en]. Потім Портегіс Зварт отримав Габблівську стипендію в США. Він працював з цією стипендією у Бостонському університеті (1998) і Массачусетському технологічному інституті (2000). У 2002 році він приїхав до Амстердама і продовжив свої дослідження як стипендіат Нідерландської королівської академії наук. 2007 року він був призначений доцентом Лейденського університету, а 2009 року — професором. З 2013 по 2021 рік був головним редактором міжнародного наукового журналу «Computational Astrophyiscs and Cosmology».

Наукові дослідження[ред. | ред. код]

Портегіс Зварт займається дослідженнями дуже широкого діапазону астрономічних явищ, переважно, за допомогою чисельних моделювань на суперкомп'ютерах.

Станом на грудень 2022 року має 102 наукові статті і індекс Хірша 83.

Популяризація науки[ред. | ред. код]

Портегіс Зварт бере активну участь у популяризації науки, читаючи лекції в початкових і середніх школах, а також пишучи науково-популярні статті та книги. Є автором статей у науково-популярних журналах Scientific American та New Scientist. Написав популярну книгу про походження Сонячної системи (у співавторстві із журналістом Мартіном ван Камлтаутом)[2].

Нагороди[ред. | ред. код]

У 2000 році есе Зварта і Макміллана про термодинаміку чорних дір отримало «почесну згадку» від Gravity Research Foundation[3].

У 2007 році Портегіс Зварт і Елін Толстой[en] розділили Премію пастора Схмейтса[nl] Астрономічного інституту Каптейна Гронінгенського університету[4].

Дивіться також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  2. De Zaak Zonnestelsel — Martijn van Calmthout & Simon Portegies Zwart
  3. GRAVITATIONAL THERMODYNAMICS AND BLACK-HOLE MERGERS, World Scientific
  4. Pastoor Schmeitsprijs Rijksuniversiteit Groningen

Посилання[ред. | ред. код]