Сім воронів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сім воронів
нім. Die sieben Raben
Жанр казка
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1812

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Сім воронів» (нім. Die sieben Raben) — казка, опублікована братами Грімм у збірці «Дитячі та сімейні казки» (1812, том 1, казка 23). Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 451: «Брати, що перетворилися на птахів»[1]. Перше видання 1812 року мало назву «Три ворони». 1819 року вийшла значно перероблена версія з новою назвою — «Сім воронів». Джерелом слугували розповіді сім'ї Гассенпфлуг та інших оповідачів.

1867 року німецький композитор ліхтенштейнського походження Йозеф Райнбергер презентував однойменну оперу, створену на основі казки.

Сюжет[ред. | ред. код]

Один чоловік мав семеро синів, але завжди мріяв про дочку. І ось нарешті народилася у нього дочка. Дитина була маленька і квола, тому батько постановив якнайшвидше її охрестити та послав синів по воду до джерела. Коли його сини хотіли зачерпнути води, з поспіху горнятко випало їм з рук і втопилося. Брати не наважувалися повернутися додому, знаючи суворість свого батька. Тим часом батьки чекали на їхнє повернення і не могли дочекатись. Зрештою, батько, який боявся, що його дочка помре нехрещеною, вирішив, що хлопці забули за воду і крикнув зі злості, щоб вони всі стали воронами. Тоді ж вони почули над головою сім чорних воронів, однак зняти закляття вже не могли. Єдиної їхньою втіхою стала донечка, яка «набралася сил і з кожним днем гарнішала». Коли вона підросла, то дізналася про своїх братів, і відчуваючи вину за те, що їм сталося, вирушила у подорож і, зрештою, домоглася повернення їх до людської постаті.

Екранізації[ред. | ред. код]

  • «Сім воронів» (нім. Die sieben Raben) — німецький анімаційний фільм 1938 року;
  • «Сім воронів» (чеськ. Sedmero krkavců) — чехословацький фільм-казка 2015 року.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Казки для дітей та родини. / Пер. з нім. — Матієв Р. І., Кульчицька О. Я.— Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2009. — 816 c.— (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах «Світовид». Серія друга. Література ХІХ століття.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ashliman, D. L. (2002). The Seven Ravens. University of Pittsburgh. Архів оригіналу за 16 квітня 2021. Процитовано 16 квітня 2021.