ТАВР Медіа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ТАВР Медіа
Тип приватна компанія
Форма власності приватна компанія
Галузь ЗМІ
Засновано 2003 
Засновник(и) Микола Баграєв
Штаб-квартира Україна Україна, Київ
Територія діяльності Україна
Ключові особи Віталій Дроздов
Микола Баграєв
Ігор Чернишов
Продукція телебачення та радіо
Код ЄДРПОУ 37403926
tavrmedia.ua

«ТА́ВР Ме́діа» — один із найбільших (30 %)[1] радіохолдингів України. Компанія включає шістнадцять радіостанцій: «Хіт FM», «Наше радіо», «Радіо Байрактар», «Мелодія FM», «Radio Relax», «Classic Radio», «Radio Jazz», «Радіо Рокс», «KISS FM», «Flash Radio», «Radio Gold», «Радіо Інді.UA», «Гуляй Радіо», «Radio Ritmo Latino», «Radio Italiana», «Radio Black» і два телеканали «M1» та «M2». До повномасштабного вторгнення РФ до України також включала «Русское радио Україна».

Команда[ред. | ред. код]

  • директор компанії Ігор Чернишов
  • фінансовий директор Інна Черкашина
  • комерційний директор Володимир Педорич
  • директор «XITFM» Віталій Дроздов
  • директор «Мелодія FM» Тетяна Волошина
  • директор «Relax» Юлія Смирнова
  • маркетинг-директор радіогрупи та директор «Радіо Рокс» Оксана Шавель
  • директор «KISS FM» Антон Цеслік

Активи[ред. | ред. код]

Телеканали[ред. | ред. код]

Радіостанції[ред. | ред. код]

В управлінні радіогрупи дев'ять радіостанцій:[2]

Інтернет радіостанції[ред. | ред. код]

Історія[ред. | ред. код]

Компанію було створено 2003 року, її засновником був нардеп з «Партії регіонів» Микола Баграєв.[3]

Компанія охоплює три радіостанції: «XIT FM», «Русское радио Україна» та «KISS FM».

У 2007 році спільно з «Українським медіахолдингом», мережевими рекламними агентствами Publicis Groupe, ADV Group і Group M) та Незалежною асоціацією телерадіомовників (як керівний партнер) стала засновником галузевого об'єднання «Радіокомітет».[4] У квітні 2009 року придбав радіостанцію «Радіо Рокс».

У жовтні 2011 року холдинг придбав у інформаційно-видавничої групи «Телеграф» радіостанцію «Дача» (використовує за договором торгову марку і формат мовлення однойменної російської радіостанції), приблизна вартість операції оцінювалася конкурентами в 13-17 млн $. 9 квітня 2012 року на її частотах була запущена радіостанція «Мелодія FM»[джерело?].

У лютому 2012 року радіогрупа викупила у «Business Radio Group» станцію «Music Radio», що веде мовлення в форматі лаунж-музики. 20 січня 2013 року на її частотах була запущена радіостанція «Relax», яка працює в форматі easy listening: мікси спокійних композицій 60-х, 70-х і 80-х років.[5]

Під час анексії Криму Росією в Керчі та Євпаторії невідомі напали на передавальний радіоцентр, через що радіогрупа була змушені припинити трансляцію на території Криму. Директор компанії Ігор Чернишов заявив про намір відстоювати своє право на мовлення в Криму через міжнародні суди. У березні 2015 року Роскомнадзор провів конкурс з продажу радіочастот, після якого «ТАВР Медіа» остаточно втратив близько 24 частот.[6]

Разом з «УМХ», «Business Radio Group» і ТРК «Люкс» влітку 2015 року взяв участь в створенні конкурсу з пошуку і подальшого промотування виконавців української пісні «Український формат». Конкурс виник після зустрічі з міністром культури України В'ячеславом Кириленком як альтернатива його ініціативі щодо підвищення квоти української музики на радіо з 50 % до 75 %[джерело?].

30 травня 2014 року на офіс в Києві на Подолі було вчинено напад із застосуванням коктейлів Молотова.[7][8]

10 червня 2014 року «Русское радио Україна» заявила про збір коштів для закупівлі бронежилетів для української армії. Згодом «Русское Радио Євразія» відмежувалось і виступило з осудом й начебто наміром розірвати договір з «Русским Радио Україна».

15 травня 2019 року була запущена радіостанція «Radio Jazz», яка транслює джаз-музику. У лютому 2020 року придбала радіостанцію «Наше радіо»[9].

27 лютого 2022 року радіохолдинг оголосив про закриття і переформатування радіостанції «Русское радио Україна» через російське вторгнення в Україну. Також було закрито сайт радіостанції rusradio.ua і видалено сторінки радіостанції в соцмережах. 7 березня замість «Русского радио Україна» було запущено «Радіо Байрактар», а 19 травня 2022 року змінило позивні на «Радіо Байрактар» після переоформлення Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення ліцензії компанії ТОВ «ТРО Русское радио Україна»[10].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Доля на радиорынке. Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 9 липня 2014.
  2. Наталія Данькова (25 Червня 2023). Ігор Чернишов, Tavr media: Якби хто захотів купити наші радіостанції, ми б їх не продали. Детектор медіа. Процитовано 22 квітня 2024.
  3. Нардеп Микола Баграєв не балотуватиметься до парламенту, хоче зосередитися на медіасфері | Вибори та ЗМІ. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. Процитовано 19 грудня 2016.
  4. Тютюненко, Наталия. Виталий Дроздов: «Мы не колебались ни секунды в том, какой курс поддерживать» | Mediasat. Процитовано 19 грудня 2016.
  5. Ярослава. ТАВР Медіа запустив Радіо Relax, - «МедіаБізнес» - МедиаБизнес - отраслевое издание украинского медиа-рынка, ежедневная онлайн-газета, пишущая о СМИ как о бизнесе. www.mediabusiness.com.ua. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 19 грудня 2016.
  6. Радіостанції групи «ТАВР Медіа» призупиняють мовлення на території Криму. ru.telekritika.ua. Процитовано 19 грудня 2016.
  7. радиогруппа ТАВР MEDIA - Новости - «ТАВР МЕДІА», группа радиостанций …. archive.is. Архів оригіналу за 11 липня 2014. Процитовано 3 серпня 2016.
  8. Невідомі закидали «коктейлями Молотова» офіс радіостанцій групи «ТАВР Медіа» (ОНОВЛЕНО). Телекритика. Процитовано 3 серпня 2016.
  9. Кондрашов, Володимир (10 лютого 2020). Наше радіо переходить під управлінням іншого холдингу. biz.nv.ua. НВ Бізнес. Процитовано 13 березня 2022.
  10. Тонкий тролінг: "Русское радио" в Україні змінило назву на "Радіо Байрактар". 24 Канал (укр.). Процитовано 26 грудня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]