Такесі Фудзі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Такесі Фудзі
зображення
Загальна інформація
Громадянство США США
Народився 6 липня 1940 (82 роки)
Гонолулу, США
Вагова категорія 1-а напівсередня (63,5 кг)
Стійка лівостороння
Зріст 168 см
Професіональна кар'єра
Перший бій 14 квітня 1964
Останній бій 3 травня 1970 року
Боїв 38
Перемог 34
Перемог нокаутом 29
Поразок 3
Нічиїх 1
Аматорська кар'єра
Боїв 132
Перемог 116
Поразок 16

Пол Такесі Фудзі (англ. Paul Takeshi Fuji, яп. 藤猛; 6 липня 1940, Гонолулу) — американський боксер-професіонал японського походження, виступав у першій напівсередній ваговій категорій у період 1964—1970. Володів титулом чемпіона світу за версіями ВБС та ВБА, був чемпіоном Японії, чемпіоном Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Також відомий як тренер з боксу.

Біографія[ред. | ред. код]

Такесі Фудзі народився 6 липня 1940 року в місті Гонолулу на Гавайських островах, у родині емігрантів з Японії третього покоління. Дитинство провів у США, де з юних років активно займався боксом. Вигравав національні турніри «Золоті рукавички» у Каліфорнії та Неваді, всього в аматорах провів 132 бої, з них 116 разів виграв, 16 разів програв. У підлітковому віці переїхав на історичну батьківщину, де став відвідувати боксерську залу, що належить відомому рестлеру Рікідодзану.

На професійному рівні Фудзі дебютував у квітні 1964 року в Японії, свого першого суперника Мінору Гото переміг нокаутом уже у другому раунді. Протягом наступних місяців провів безліч вдалих поєдинків, у червні 1965 року завоював вакантний титул чемпіона Японії у першій напівсередній вазі — інший претендент на це звання, представник Токіо Накао Сасадзакі, був нокаутований через 45 секунд після початку бою. У тому ж році Фудзі зазнав першої в кар'єрі поразки, одноголосним рішенням суддів від американця Джонні Сантоса, а ще через рік відбувся другий програш, нокаутом у шостому раунді від філіппінця Фела Педранці.

Незважаючи на дві поразки, більшість своїх боїв Фудзі все ж таки вигравав, причому його суперниками були не найслабші бійці. Він зберіг за собою звання чемпіона Японії, в 1966 захистив його і виграв чемпіонський пояс Азіатсько-Тихоокеанської боксерської федерації (цей пояс захистив теж один раз). Піднявшись високо у світових рейтингах, у 1967 році отримав шанс поборотися за титул чемпіона світу у першій напівсередній ваговій категорії за версіями Всесвітньої боксерської ради (ВБС) та Всесвітньої боксерської асоціації (ВБА). Чинний чемпіон італієць Сандро Лопополо протримався на ногах лише один раунд, а в другому вирушив у важкий нокаут.

Вперше Фудзі успішно відстояв чемпіонське звання, але під час другого захисту, що пройшов у 1968 році в Токіо, явну перевагу мав аргентинець Ніколіно Лочче — після десятого раунду кут чемпіона відмовився від подальшого продовження матчу. Згодом Такесі Фудзі виходив на ринг ще протягом двох років, влітку 1970 мав битися з колишнім чемпіоном світу Едді Перкінсом, але буквально за кілька днів до початку матчу отримав серйозну травму, і Японська боксерська комісія заборонила йому брати участь у цьому бою. Таким чином Фудзі завершив кар'єру спортсмена. Загалом у професійному боксі він провів 38 боїв, із них 34 закінчив перемогою (у тому числі 29 достроково), три рази програв, в одному випадку було зафіксовано нічию. Після завершення спортивної кар'єри працював тренером в одному з боксерських залів міста Міто, префектура Ібаракі[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 藤猛 (яп.). Japan Pro Boxing Association. Архів оригіналу за 17 липня 2012. Процитовано 18 листопада 2013.

Посилання[ред. | ред. код]