Талпакоті строкатоголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Талпакоті строкатоголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Голубоподібні (Columbiformes)
Родина: Голубові (Columbidae)
Рід: Талпакоті (Columbina)
Вид: Талпакоті строкатоголовий
Columbina passerina
(Linnaeus, 1758)[2]
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Columba passerina Linnaeus, 1758
Chaemepellia passerina (Linnaeus, 1758)
Columbigallina passerina (Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Columbina passerina
Віківиди: Columbina passerina
ITIS: 177152
МСОП: 22690774
NCBI: 111974
Fossilworks: 371956

Талпако́ті строкатоголовий[3] (Columbina passerina) — вид голубоподібних птахів родини голубових (Columbidae). Мешкає в Північній і Південній Америці та на Карибах.

Опис[ред. | ред. код]

Строкатоголовий талпакоті (Ямайка)
Строкатоголовий талпакоті (Каліфорнія, США)
Строкатоголовий талпакоті (Колумбія)

Строкатоголовий талпакоті є найменшим голубом Північної Америки і одним з найлегших голубів у світі. Його довжина становить 15-18 см, розмах крил 27 см, вага 26-40 г. Птах має кремезну будову тіла, хвіст у нього дуже короткий.

У самців голова, шия і груди сірі з рожевим відтінком. Пера на голові, грудях і шиї мають темну центральну частину, що формує плямистий або лускоподібний візерунок. Забарвлення верхньої частини тіла варіюється від сірого до коричнювато-сірого. Покривні пера крил рожеві з райдужними темними плямами. Першорядні махові пера бордові з темними кінчиками, помітні в польоті. Нижні покривні пера хвоста сірувато-коричневі. Дзьоб біля основи жовтий або червонуватий, на кінці темний або повністю чорний. Самиці мають дещо більш тьмяне забарвлення, рожевий відтінок в їх оперенні не виражений.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють вісімнадцять підвидів:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Строкатоголові талпакоті живуть в різноманітних відкритих і напіввідкритих ландшафтах, зокрема в чагарникових заростях, на узліссях лісів, в саванах, на сільськогосподарських землях, а також в парках і садах. Зустрічаються на висоті до 2900 м над рівнем моря, ведуть переважно осілий спосіб життя.

Більшу частину часу строкатоголові талпакоті проводять на землі. Вони живляться насінням, дрібними ягодами, комахами, їх личинками та іншими безхребетними, зокрема равликами. Початок сезону розмноження у них різниться в залежності від регіону, на півдні США гніздування триває з лютого по листопад з піком від початку квітня до середини травня.

Строкатоголові талпакоті є моногамними птахами, формують пари на все життя, гніздяться на землі або невисоко в чагарниках. Їхні гнізда зазвичай являють собою неглибоку ямку в землу, окаймлену рослинним матеріалом. іноді також нетривку конструкцію з гілочок та іншої рослинності. В кладці 2 білих яйця. Інкубаційний період триває 12-14 днів, насиджують і самиці, і самці. Пташенята покидають гніздо через 11 днів після вилуплення, однак батьки продовжують піклуватися про них ще деякий час. За сезон може вилупитися 2-3 виводки.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція строкатоголових талпакоті становить приблизно 11 мільйонів дорослих птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Columbina passerina: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 22 листопада 2022
  2. Linnaeus, Carl (1758). Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (лат.). Т. 1 (вид. 10th). Holmiae:Laurentii Salvii. с. 165.
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pigeons. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 22 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gerhard Rösler: Die Wildtauben der Erde – Freileben, Haltung und Zucht. Verlag M. & H. Schaper, Alfeld-Hannover 1996
  • David Gibbs, Eustace Barnes, John Cox: Pigeons and Doves – A Guide to the Pigeons and Doves of the World. Pica Press, Sussex 2001