Талха ібн Тахір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Талха ібн Тахір
Ім'я при народженні طلحة بن طاهر
Народився невідомо
Нішапур
Помер 828
Балх
Країна Іран
Національність перси
Діяльність губернатор
Титул емір Хорасану
Термін 822828 роки
Попередник Тахір ібн Гусейн
Наступник Абдалла ібн Тахір
Конфесія суннізм
Рід Тахіриди
Батько Тахір ібн Гусейн
Брати, сестри Абдалла ібн Тахір

Талха ібн Тахір (*д/н — 828) — 2-й емір Держави Тахіридів в 822828 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Син впливового перського військовика і державця Тахіра ібн Гусейна. Після смерті батька у 822 році стає новим валі (намісником) Хорасану, оскільки його брат Абдалла (його халіф аль-Мамун планував призначити на цю посаду) був зайнятий приборканням заворушень в Месопотамії.

На відміну від батька не став відкрито протистояти халіфу, відновив його ім'я в п'ятничній хутбі та став карбувати ім'я халіфа на монетах перед своїм. В іншому проводив дедалі більш незалежну політику. У 822 році придушив повстання селян у Фергані та Усрушані.

Водночас і далі боровся з хариджитами, які перетворили Сістан на свою базу, де 826 року почалося загальне повстання на чолі із Хамзою ібн Абгараком проти влади халіфа і Тахіридів. У цій війні, що тривала до 828 року хариджити зазнали поразки, але й Талха ібн Тахір невдовзі помер від поранень в місті Балх. Його посаду заступив брат Абдалла ібн Тахір.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Bosworth, C.E. (1975). «The Ṭāhirids and Ṣaffārids». In Frye, R.N. The Cambridge History of Iran, Volume 4: From the Arab Invasion to the Saljuqs. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 90–135. ISBN 0-521-20093-8.