Таос-Пуебло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Таос-Пуебло
Світова спадщина
Таос-Пуебло
36°26′20″ пн. ш. 105°32′30″ зх. д. / 36.43889000002777578° пн. ш. 105.54167000002777854° зх. д. / 36.43889000002777578; -105.54167000002777854
Країна США США
Тип Культурний
Критерії iv
Об'єкт № 492
Регіон Європа і Північна Америка
Зареєстровано: 1992 (16 сесія)

Мапа
CMNS: Таос-Пуебло у Вікісховищі

Таос-Пуебло (ісп. Taos Pueblo), або Пуебло-де-Таос (Pueblo de Taos), — давнє пуебло (поселення індіанців), які розмовляють мовою таос групи північних мов тіва. Таос-Пуебло розташоване за 1,6 км на північ від сучасного міста Таос в американському штаті Нью-Мексико. Через поселення протікає невелика річка Ред-Віллоу-Крик[en]. Пуебло входить до складу індіанської резервації площею 384 км², де проживають близько 1900 осіб[1]. Входить до складу Восьми північних пуебло[en]. Громада Таос відома своєю потайливістю і консерватизмом.

Історія й опис[ред. | ред. код]

Найпримітнішою особливістю Таос-Пуебло є коричнево-червоний глинобитний багатоповерховий житловий комплекс, розділений на дві частини річкою Ріо-Пуебло[en]. Згідно із сайтом Таос-Пуебло, комплекс побудовано в період між 1000 і 1450 роками н. е. Статус об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО присвоєно 1992 року. Станом на 2006 рік у глинобитному комплексі постійно живуть близько 150 осіб.

На думку більшості археологів, народність таос, як і низка інших народів пуебло, які проживають уздовж Ріо-Гранде, мігрувала в цю місцевість з Чотирьох кутів — історичного регіону на півдні США, де до XV століття існували культури могольон, патаян, хохокам, анасазі і низка менш значущих. Житла імовірно спорудили представники культури анасазі, які через тривалу посуху пізніше мігрували в повноводний район Ріо-Гранде.

Пуебло на північному березі річки вважається однією з найпримітніших і часто фотографованих споруд у Західній півкулі. Це найбільша з досі використовуваних споруд давніх пуебло (відомі також більші, але вже занедбані «палаци» в Меса-Верде тощо). Стіни виготовлено з глинобитних елементів і в товщину сягають метра і більше. Спочатку будинки служили оборонними спорудами. Аж до початку XX століття на верхні поверхи піднімалися за допомогою приставних сходів, нерідко у внутрішнє приміщення можна було потрапити тільки через дах за допомогою приставних сходів. У разі нападу зовнішні сходи втягували в будівлю.

Будинки зазвичай складаються з двох кімнат, одна з яких власне житлова, а друга була кухнею-їдальнею-складом. Кожен будинок є замкнутим, проходів з будинку в будинок не було. Раніше індіанці племені таос рідко використовували меблі, але зараз вони використовують столи, стільці і ліжка. У Таос-Пуебло всередині жител заборонено використовувати електрику, проточну воду, прокладати трубопроводи.

Пуебло огороджено суцільною стіною, яка символізує його суверенітет. Раніше стіна була істотно довшою і захищала селище від набігів сусідніх племен. Річка, що протікає через село, служить основним джерелом води для пиття і приготування їжі. Взимку річка ніколи повністю не промерзає, однак на ній утворюється товстий шар льоду, який доводиться проламувати, щоб добути воду.

Плем'я таос є тісно спаяною громадою, де від кожного члена очікується виконання «громадських обов'язків» і відмова від заподіяння шкоди інтересам громади. Що стосується сім'ї, в племені таос визнається походження як по батьківській, так і по материнській лінії. Кожна сім'я живе в окремому будинку, тому після укладення шлюбу пара переселяється в окреме житло. Оскільки родичі живуть поруч, зазвичай завжди є кому доглянути за дітьми, при цьому старше покоління передає молодшому місцеві традиції.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Who lives in the Pueblo? (англ.). Архів оригіналу за 23 лютого 2009. Процитовано 11 лютого 2009.

Література[ред. | ред. код]

  • Bodine, John J., Taos Pueblo: A Walk Through Time. Tucson: Rio Nuevo Publishers, 1996.

Посилання[ред. | ред. код]