Тарас Бульба (бренд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Taras Boulba

Пляшка пива
Країна Бельгія Бельгія
Виробники Brasserie de la Senne[en]


Taras Boulba — марка бельгійського пива, легкий білий ель. Вариться пивоварнею Brasserie de la Senne[en] (Брюссель).

Історія[ред. | ред. код]

Два брюссельські пивовари Бернар Лебек та Ів Де Ба у 2003 році відкрили свою мікроброварню в Сін-Пітерс-Леуві[en]. Згодом, збільшивши продажі свого пива, у 2008 році вони перенесли виробництво у Брюссель. Лебек і Де Ба варили пиво в традиційній бельгійській манері: нефільтроване, непастеризоване та без добавок.

Один із сортів пива вони вирішли назвати Taras Boulba, на честь однойменної повісті Миколи Гоголя. У ній головний герой Тарас Бульба разом із двома своїми синами воює проти Польщі. В одного з них виникає роман із полькою. Тарас, дізнавшись про це, вбиває свого сина. У броварні Brasserie de la Senne у себе на батьківщині знайшли аналогію до протистояння українців з поляками — відповідно в боротьбі фламандців і валлонів[1]. На етикетці пива зображено злого чоловіка з бочкою пива над головою, який замахнувся на свого сина. Підпис на брюссельському діалекті такий: «Ось, Тарас Бульба неймовірно злий на свого сина, який одружився з валлонкою!»

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Бернару та Іву свого часу пропонували відкрити броварню у Львові, але вони відмовились[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Steven (27.05.2009). Brouwerij op de Hei: De Zennebrouwerij. hierstroomthetbier.be (нід.) . Процитовано 27.02.2015.
  2. Оксана Кундіренко (15.11.2012). Бельгийское пиво с украинским названием "Тарас Бульба" назвали лучшим в мире. podrobnosti.ua. Інтер. Процитовано 26 лютого 2015.

Посилання[ред. | ред. код]