Тартан Сілліто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тартан Сілліто — назва стрічки з квадратами, що чергуються, різного кольору, яка є елементом поліцейської форми і форми співробітників екстрених служб у деяких країнах, зокрема у Великій Британії. Вперше запроваджений в 1932 році в Поліції Глазго за наказом Головного констебля Сера Персі Сілліто[1], але потім поширився на всю Британію, з'явився в Австралії, Новій Зеландії, Канаді та США. Заснований на малюнку з Гленгаррі — національного головного убору Шотландії, який носять деякі шотландські полки Британської армії. Аналогічно до маркування Баттенберг, він робить поліцейського чи співробітників екстрених служб добре помітним.

Велика Британія[ред. | ред. код]

Спочатку тартан Сілліто був виключно шотландським явищем, поки не був запроваджений у Південній Австралії в 1961 році[2]. Починаючи з 1972 року, оригінальна чорно-біла шотландська версія почала швидко поширюватись в Англії та Уельсі, а нині використовується всіма поліцейськими органами в Великій Британії.

Усі використовують чорно-білий тартан Сілліто на головних уборах, окрім Поліції Лондонського Сіті, яка використовує червоно-білий. У Лондонському Сіті також є Констебльська служба Хемпстед-Хіт та Констебльська служба Біллінсгейт Маркет, які більше не є констебльськими службами, але зберігають історичну назву, і які теж використовують червоно-біли тартани Сілліто. Констебльська служба парків Хаммерсміта та Фулема раніше використовувала червоно-білий тартан, але зараз використовує звичайний чорно-білий[3]. Також вже ліквідована Констебльська служба королівських парків використовувала зелено-білий тартан Сілліто[4]. В багатьох поліцейських органах офіцери підтримки спільноти мають головні убори з блакитно-білим тартаном Сілліто. Також блакитно-білий тартан використовується деякими приватними охоронними підприємствами, зокрема Охороною Кенері-Ворф.

Австралія[ред. | ред. код]

Синьо-білий тартан Сілліто твердо асоціюється з австралійською поліцією. Він був вперше запроваджений Комісаром Поліції Південної Австралії Джоном МакКінною в 1961 році, після його поїздки в Шотландію в 1960 році. Це була друга поліцейська організація в світі, яка затвердила форму з тартаном Сілліто[5]. Протягом 1970-их цей тартан запровадили поліції всіх інших штатів та територій. Зараз всі поліцейські органи в Австралії використовують синьо-білий тартан Сілліто, окрім Федеральної поліції Австралії, яка використовує чорно-білий.

Також тартан Сілліто використовують екстрені служби:

Тартан Де використовується
Державна служба з надзвичайних ситуацій
Новий Південний Уельс: Служба швидкої допомоги
Вікторія: Державна пожежна служба
Північна територія: Пожежно-рятувальна служба
Новий Південний Уельс: Служба транспортування пацієнтів та Волонтерська рятувальна асоціація
Вікторія: Швидка допомога святого Джона та Служба транспортної безпеки Вікторії
Південна Австралія: Швидка допомога святого Джона
Південна Австралія: Міська пожежна служба
Південна Австралія: Державна пожежна служба
Новий Південний Уельс: Пенітенціарна служба та Водна служба порятунку
Вікторія: Поліція — служби охоронних послуг
Південна Австралія: Поліція — служби охоронних послуг
Новий Південний Уельс: Пожежно-рятувальна служба та Серферна рятувальна служба
Південна Австралія: Державна пожежна служба
Новий Південний Уельс: Патруль з дорожніх надзвичайних ситуацій
Північна територія: Служба транспортної безпеки

США[ред. | ред. код]

Чиказькі поліцейські з тартаном Сілліто на шляпах.

Тільки 7 поліцейських органів в США запровадили тартан Сілліто, один з яких знаходиться в штаті Пенсільванія (Поліція Піттсбурга), а інші в штаті Іллінойс (Департамент поліції Чикаго, Департамент шерифа округу Кук, Поліція Брукфілда, Поліція Форест-Парку, Поліція Евергрін-Парку та Поліція Хіллсайду). На відміну від поліції в інших країнах, в США використовується тартан з двох ліній квадратів, а не з трьох.

Поліцейський департамент Чикаго використовує темносиньо-білий тартан Сілліто для патрульних та детективів та темносиньо-золотий для офіцерів зі званням сержант або вище. Головні убори з тартаном були запроваджені в 1967 році. Тартан зображується не тільки на кашкетах, але й на зимових шапках, літніх бейсболках, шляпах, мотоциклетних шоломах, собачих нашийниках та на вуздечках коней. Також він використовується на деяких знаках та архітектурних деталях. Поліції Брукфілда, Форест-Парку, Евергрін-Парку та Хіллсайду використовують форму, схожу на чиказьку, але з чорним кольором замість темно-синього.

Поліція Піттсбурга використовує темносиньо-золотий тартан Сілліто на своїй формі, оскільки тартан зображений на гербі та прапорі міста Піттсбург.

Інші країни[ред. | ред. код]

Поліція Нової Зеландії носить блакитну форму, схожу на ту, яку носять австралійські поліцейські, а також використовують синьо-білий тартан Сілліто. Тартан, як і в Австралії, в основному зображується на кашкеті та навколо грудей.

У Канаді червоно-чорний тартан Сілліто на головних уборах носять допоміжні поліцейські, наприклад, Допоміжна поліція Поліцейської служби Торонто. Також він зображується на високопомітних жилетах Поліції Ванкувера.

У Норвегії тартан Сілліто використовують і поліція, і екстрені служби. Поліція використовує чорно-білий (білі квадрати є світловідбиваючими), пожежники червоно-білий, лікарі швидкої допомоги зелено-жовтий і цивільна оборона синьо-білий.

Біло-синій тартан Сілліто використовується деякими місцевими поліцейськими органами в Іспанії та Нідерландах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]