Тацуко Такаока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тацуко Такаока
高岡 辰子
Народилася 22 квітня 1896(1896-04-22)
Префектура Нара, Японія
Померла 22 жовтня 1994(1994-10-22) (98 років)
Giō-jid, Район Укьо, Кіото, Японія
Країна  Японія
Діяльність письменниця, гейша
Конфесія буддизм

Тацуко Такаока (яп. 高岡 辰子, Такаока Тацуко); 18961994), відома під псевдонімом Теруха (яп. 照葉) — японська гейша та письменниця. Здобула популярність за красу, а також за те, що відрізала собі фалангу мізинця на знак відданості коханцеві. Позувала для листівок; серед колекціонерів відома як девятипала гейша (яп. 9本指の芸者). Стала прототипом однієї з героїнь в оповіданні Дзякуте Сетоуті «Дзетоку» (яп. 女徳)[1][2].

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народилася в префектурі Нара. Батько працював ковалем і страждав від алкоголізму. Коли Тацуко було два роки, її мати померла, вихованням дівчинки займалася бабуся. З семи років Тацуко працювала помічницею, розливала чай у парку. Коли їй було 12 років, батько обманом продав її в осакський ханаматі «Нанті»[3]. Родичам батько казав, що вона померла.

У 14 років Тацуко купила за 20 єн і удочерила господиня борделю «Кагая»; Тацуко дебютувала під ім'ям Тіеха. Її краса відразу ж зробила її зіркою; мідзуаге Тіехи викупив генеральний директор Осакської біржі. У віці 15 років Тіеха вступила у стосунки з бізнесменом Отоміне. Одного разу він знайшов вставлену в її дзеркальце фотографію актора кабукі і в гніві розірвав стосунки. В знак вірності Тіеха вчинила юбіцуме — відрізала собі частину мізинця[4].

Переїзд у Токіо[ред. | ред. код]

Теруха у зрілому віці

Випадок з відрізанням пальця став гучним скандалом і Тацуко у 1911 році переїхала в Токіо. Вона стала працювати гейшею в кварталі Мукодзіма в будиночку Кефуен під псевдонімом Теруха. Про неї стала піклуватися гейша Кека, що мала стосунки з графом Гото Такетаро; вона ж викупила борг Терухи для переїзду в Токіо. Разом з Манрю Теруха була найвідомішою гейшею Токіо[5]. Листівки і фотографії Терухи були дуже популярними.

Незважаючи на те, що звичайних талантів, необхідних гейші (танець, гра на музичних інструментах), у Терухи не було, вона стала знайома за свою начитаність і вміння писати прозу.

Шлюб і подальше життя[ред. | ред. код]

У 1919 році Теруха покинула карюкай, повернулася до імені Тацуко і побралася з трейдером і керуючим Суедзо Оду. Наступного року чоловік відвіз її в Нью-Йорк, де Тацуко вивчила англійську мову в жіночій школі. Проте з часом вона виявила, що Суедзо втратив до неї інтерес і почав їй зраджувати. Тацуко почала пити і вести розгульне життя; зокрема, у неї був любовний зв'язок з американською дівчиною Хільдегард[6]. Їхні відносини також не тривали довго. Після повернення на батьківщину Тацуко здійснила спробу самогубства і розлучилася з Суедзо.

Наступна її подорож — до Лондона, де зустрічає свого давнього друга Сессю Хаякаву, який радить їй переїхати в Париж. Тут 28-річна Тацуко народила доньку, після чого повернулася до Японії і знову стала гейшею.

У 1923 році Тацуко знялася в головній ролі у фільмі Сіро Накагави «Ворота любові». Вона припиняє кар'єру гейші і одружується з доктором медичних наук, проте він стає банкрутом, після чого відкриває бар в Осаці. У 1928 році Тацуко видає першу автобіографію «Визнання Терухи». У 1935 році 39-річна Тацуко постригається в черниці в касіхарському храмі Кумедера і бере ім'я Тісьо, яке містить ієрогліф «智 (знання)» і ієрогліф «照 (світло)» з її професійного псевдоніма. Працювала при храмі Гіо-Цзи.

Померла в 1994 році у віці 98 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 石井妙子 (2006). おそめ. 洋泉社. Архів оригіналу за 27 березня 2018. Процитовано 24 червня 2014. 祇王寺の庵主の智照尼に相談したり(瀬戸内寂聴『女徳』のモデル)
  2. University Microfilms, University Microfilms International. Dissertation Abstracts International: The humanities and social sciences [Архівовано 7 лютого 2022 у Wayback Machine.]. — University Microfilms, 2007.
  3. Оно, Кен'їті (小野賢一). 女、女、女: 戀の照葉 [Архівовано 8 листопада 2014 у Wayback Machine.]. — С. 11—28.
  4. Orient/West: Japanese Nocturnal Entertainments [Архівовано 7 лютого 2022 у Wayback Machine.]. — 1966. — С. 111.
  5. Рюдзі Нагасіма. 萬龍と照葉 // 政界秘話 [Архівовано 14 вересня 2018 у Wayback Machine.]. — <span class="iw plainlinks" data-lang="ja" data-lang-name="яп." data-title="Хейбонся" Хейбонся, 1928. — С. 305.
  6. Strippoli, 2006.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]