Тверезість – норма життя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тверезість – норма життя
Дата створення / заснування 18 травня 1985
Зображення
Поштова марка СРСР, 1985. "Тверезість - норма життя"
Країна  СРСР

«Тверезість — норма життя» (рос. Трезвость — норма жизни) — політичне гасло, яке стало символом антиалкогольної кампанії в СРСР 1985.

17 травня 1985 року ЦК КПРС і Рада Міністрів СРСР ухвалили постанову «Про заходи щодо подолання пияцтва та алкоголізму та викорінення самогоноваріння». Наступного дня у «Правді» вийшла передовиця під заголовком «Тверезість – норма життя».[1]

Хоча початок широкому використанню гасла в рамках кампанії започаткувала саме ця передовиця, гасло було частиною антиалкогольної пропаганди і до цього. Так у 1984 у Москві вийшла озаглавлена так збірка оповідань [1], а за місяць до квітневого пленуму ЦК КПРС, 23 березня 1985 в тій же «Правді» опубліковано озаглавлене аналогічним чином, і лист саратовської робочої Раїси Горюн, що містить схожі тези.

У 2000 кореспондент тижневика Коммерсант-Влада знайшла автора листа і співробітника «Правди», хто допомагав їй у публікації.[2]

У масовій культурі[ред. | ред. код]

  • Рок-гурт «Зоопарк» на 5-му фестивалі Ленінградського рок-клубу (1987) виконав сатиричну пісню «Тверезість — норма життя». Сатиричний ефект посилювало побудову пісні, що перегукується з іншою піснею «Зоопарку» «Ром і Пепсі-кола».
  • Панк-рок гурт «Бригадний поспіль» на своєму однойменному альбомі випустив пісню «Тверезість — норма життя», сенс який зводився до можливих проблем із правоохоронними структурами («сірими дядьками») під час розпивання алкогольної продукції.
  • Також пісня з такою назвою є у барда Тимура Шаова.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Душенко, 2005.
  2. Марина Широкова. Она замахнулась на самое святое // Коммерсантъ-Власть. — 2000. — № 12. — Число 28 (03). — С. 48—49. Архівовано з джерела 18 жовтня 2016.

Література[ред. | ред. код]