Твікстер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Твікстер (англ. Twixter) — це неологізм, який описує нове покоління молодих людей в США та інших промислово розвинених країнах, які в якомусь сенсі опиняються в «пастці» між підлітковим і дорослим віком. Цей західний неологізм дещо аналогічний японському терміну паразит-одинак.

Опис[ред. | ред. код]

Твікстери — це, як правило, молоді люди, які живуть зі своїми батьками і не є фінансово незалежними. Якщо вони працюють, вони часто мають нестійку і низькооплачувану роботу. Можливо, вони недавно закінчили університет або середню школу чи лише почали кар'єру.

Висвітлення в ЗМІ[ред. | ред. код]

Журнал Time опублікував статтю під назвою «Покоління Twixter: молоді дорослі, що не подорослішають» в січні 2005 року, висвітлюючи цю відносно неясну демографічну групу.[1] Стаття була сфокусована на твікстерах вищого і середнього класу, чиї батьки могли їх підтримати. У статті не показано відмінностей між людьми, які жили самостійно за допомогою своїх батьків, і людьми, які жили зі своїми батьками, і при цьому в ній не згадувалися твікстери нижчого класу, схожі на NEET, і Фрітерів в інших суспільствах.

Паралелі в інших суспільствах[ред. | ред. код]

Поява твікстерів не є чимось абсолютно новим, оскільки це поняття схоже на соціальні явища, які спостерігаються в інших індустріальних суспільствах. З 1980-х і 1990-х років в Японії серед молоді спостерігається зростання паразитів-одинаків і фрітерів, які живуть з батьками і працюють на невибагливих і низькокваліфікованих роботах. Ходо-ходо дзоку є співробітниками, які цілеспрямовано уникають просування по кар'єрних сходах, щоб мінімізувати стрес і збільшити вільний час. Крім того, в Європі з 1990-х років спостерігається зростання кількості NEET.

У жовтні 2007 року колишній міністр економіки і фінансів в Італії Томмазо Падоа-Скьоппа назвав людей у ​​віці від 20 років, які живуть зі своїми батьками, bamboccioni (щось на зразок «великих [тобто, дорослих] дітей»), викликавши суперечки в італійських ЗМІ.[2] Газети отримували численні листи від читачів, які були особисто ображені і вказували на те, що автор не знає про становище значної частини італійців старше 20 років, які живуть приблизно на 1000 євро в місяць і не можуть дозволити собі покинути рідну домівку.[3] Аналогічна історія спостерігається також в Іспанії, де використовується термін mileurista (ісп.) для позначення молоді, яка живе на зарплату в 1000 євро (mil euros).[4] У Греції мінімальна зарплата становить 700 євро, і грецькі ЗМІ популяризували термін покоління 700 євро. Це покоління еволюціонувало в обставинах, що призвели до грецької боргової кризи, і брало участь в грецьких протестах 2010—2011 років.[5]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття "Покоління Twixter". Архів оригіналу за 25 серпня 2013. Процитовано 15 березня 2021.
  2. «Mandiamo i bamboccioni fuori di casa» . Corriere della Sera. www.corriere.it. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 15 березня 2021.
  3. Il bamboccione. Архів оригіналу за 27 вересня 2011. Процитовано 15 березня 2021.
  4. Barca, Antonio Jiménez (22 жовтня 2005). La generación de los mil euros. El País (ісп.). ISSN 1134-6582. Архів оригіналу за 9 березня 2021. Процитовано 15 березня 2021.
  5. Welle (www.dw.com), Deutsche. Γενιά των 600 € και "αγανακτισμένοι" της Μαδρίτης - βίοι παράλληλοι; | DW | 30.05.2011. DW.COM (el-GR) . Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 15 березня 2021.