Телебачення в Андоррі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перші легальні телевізійні трансляції в Андоррі почалися у 1970-х роках. Телевізійна сцена Андорри є прямим результатом складної історії країни, яку можна пояснити збалансованими культурними, політичними та соціальними відносинами європейської мікродержави з двома сусідніми країнами, Францією та Іспанією. Таким чином, в Андоррі вперше з'явився кольоровий телевізійний етер, хоча деякий час він ділив сигнал з чорно-білим. Проте включення країни в цифрову еру було досить провідним. Андорра є третьою європейською країною після Фінляндії та Люксембургу, яка вимкнула аналоговий сигнал. Андоррський телеканал Andorra Televisió був запущений у 1995 році.

Історія

[ред. | ред. код]

Політичні конфлікти з сусідами щодо впровадження телеграфу, телефону та радіо спричинили запізнення з впровадженням телебачення в Андоррі.[1][2][3]

З 1950-х років є новини про використання телевізорів у барах Андорри. Але влада Андорри вирішила зацікавитися телебаченням лише з появою кольорового телебачення, запровадженого у Франції раніше за Іспанію. Тому парламент Андорри, який мав власний уряд лише з 1980-х років, вирішив у 1967 році зв'язатися з французькою короною, щоб дізнатися, як отримати дозволи та ліцензії на телемовлення в Андоррі.

Відповідно до традиційних дипломатичних критеріїв із Францією та Іспанією, перші французькі та іспанські телеканали можна побачити з 1970-х років. Це виправдовувало створення андоррської компанії для управління пропозицією телебачення; Servei de Telecomunicacions d'Andorra (STA), теперішній Andorra Telecom.

У 1980-х роках Андорра вперше отримала уряд і разом з ним відокремила, хоч і риторично, виконавчу владу парламенту за критеріями Монтеска: уряд, парламент і суди. Це важливо, оскільки саме за першого уряду почався цілий процес, кульмінацією якого стало перетворення Ràdio Andorra на нинішнє Ràdio i Televisió d'Andorra. У 1990-х роках Радіо Андорри було формально перетворено на нову державну установу, відповідальну за трансляцію не лише радіо, а й телебачення.

Цифрове етерне телебачення

[ред. | ред. код]

25 вересня 2007 року об 23:00 Андорра стала однією з перших європейських країн, яка вимкнула всі наземні аналогові трансляції, зробивши TDT єдиним способом прийому наземного телебачення в країні. Сервісом спільно керують уряд Андорри та телекомунікаційна компанія країни Andorra Telecom. Окрім єдиного в Андоррі телеканалу ATV, сервіс пропонує різноманітні канали з Іспанії та Франції. Це також одна з небагатьох послуг наземного телебачення, яка пропонує канал BBC World News.[4][5]

Мова Країна Телевізійний канал Радіостанція Власник MUX
Каталонська

Андорра Андорра Andorra TV HD Ràdio Nacional d'Andorra

Andorra Música
Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) 42
Іспанія Іспанія TV3 HD

Super3 / El 33

Esport3

3/24
Catalunya Ràdio CCMA 28

34

42

45
8TV HD RAC 1 OC 2022 25
Pirineus TV HD Ràdio Valira Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió 34
Іспанська Іспанія Іспанія La 1 HD

La 2 HD

Teledeporte HD
Ràdio 4

Radio Exterior
RTVE 25

42

45
Antena 3 HD

La Sexta HD
Onda Cero Atresmedia 36

45
Cuatro HD

Telecinco HD
Mediaset España 28

36
Cadena SER Prisa 36
COPE Radio Popular 28
Французька Франція Франція TF1 HD Groupe TF1 42
France 2 HD

France 3 HD
France Télévisions 45
M6 HD Groupe M6 42
Arte HD Arte GEIE 28
C8 HD Groupe Canal+ 25
NRJ 12 HD NRJ NRJ Group 36
TV5Monde HD TV5Monde 34
Euronews Euronews 34
RFI France Médias Monde 45
Бельгія Бельгія La Première RTBF 34
Швейцарія Швейцарія La Première SRG SSR 34
Португальська Португалія Португалія RTP Internacional Antena 1 RTP 28
TVI Internacional Rádio Comercial Media Capital 25
Англійська Велика Британія Велика Британія BBC World News HD BBC Radio BBC 28
США США CNN International CNN Radio Warner Bros. Discovery 36
Росія Росія Russia Today Уряд Росії

Колишні канали:

Платне телебачення

[ред. | ред. код]

Andorra Telecom почала надавати платне телебачення за допомогою технології IPTV після завершення переходу від ADSL до оптоволокна у 2010 році. Andorra Telecom підписала контракт з Movistar на трансляцію їхнього телевізійного пакета. Окрім безплатних каналів та іспанських каналів Movistar+, він також включає французькі канали France 5, Franceinfo, France24, W9, TMC, TFX, BFM TV і Gulli, а також інші канали, такі як Cubavision, CNBC Europe, Bloomberg, Fox News, Russia Today, Al Jazeera English та i24 News.

Сант-Жулія-де-Лорія

[ред. | ред. код]

Компанія Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria пропонує кабельне телебачення в південному місті Сант-Жулія-де-Лорія з моменту впровадження платного телебачення в Іспанії.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Gualbert Osòrio (2013). Ràdio Andorra, la història d'un mite que va fer història. Crèdit Andorrà.
  2. Roser Porta i Jorge Cebrián (2009). Andorrans als camps de concentració nazis. Govern d'Andorra. ISBN 9789992005309.
  3. Martí Garcia-Ripoll Duran i Cinto Niqui Espinosa (2007). La ràdio en català a l'estranger. Universitat Autònoma de Barcelona.
  4. Fitxa de dials TDT (PDF). 1 лютого 2018.
  5. Caneles TDT Andorra - tv frecuencias. www.tdt1.com. Процитовано 25 квітня 2021.