Тереза Бракко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тереза Бракко
Народилася 24 лютого 1924(1924-02-24)[1]
Дего, Провінція Савона, Лігурія, Італія
Померла 28 серпня 1944(1944-08-28)[1] (20 років)
Дего, Провінція Савона, Лігурія, Італія
·вогнепальне поранення
Країна  Королівство Італія

Тереза Бракко(24 лютого 1924, Дего — 28 серпня 1944, там же) — італійська римо-католичка із Савони, що загинула під час Другої світової війни після відмови піддатися сексуальній агресії нацистського солдата.[2] Бракко народилася скромною фермеркою і працювала на полях, одночасно відвідуючи Меси.[3]

Бракко була беатифікована у 1998 році з нагоди візиту папи Івана Павла ІІ до Турину. Її беатифікація була схвалена після того, як було доведено, що вона була вбита в захисті, залишившись християнською дівою.

Життєвий шлях[ред. | ред. код]

Тереза Бракко народилася в Деґо, у Савоні, у 1924 році та була шостою з семи дитиною подружжя фермерів Джакомо Бракко та Анни Пера.[3] Її двоє братів загинули протягом тижня один від одного. Сестри та брати Терези:

  • Джованні — помер у 1927 році від тифу
  • Луїджі — помер у 1927 році від тифу
  • Джузеппіна
  • Марія
  • Адель
  • Анна — народилася в 1928 році

Поява на світ сестри Ганни була дуже великим щастям для її батьків, хоча батько хотів хлопчика, щоб той, коли стане дорослим, зміг заволодіти фермою. Бракко прийняла своє хрещення в 1924 році і була названа на честь святого Терези Лізьє.[2]

Вечорами її батько очолював декламацію розаріїв. Бракко часто декламувала дяекі розарії, коли займалася хатніми справами. Отець Наталі Олів'єрі приїхав до рідного міста Санта Джулія в 1930 році і був у захопленні від Бракко; він навчав її катехизму, а також надав ряд релігійних текстів для поглиблення своєї віри та знань.[2] Дівчина прийняла своє Перше Причастя навесні 1931 року, а конфірмацію отримала 2 жовтня 1933 року.[3] Бракко часто дивилася на Євхаристію під час Прясвятого Таїнства, або під час скинії, із глибоким захопленням, наче черпала з цього якусь внутрішню силу. Для цього вона часто прокидалася вранці, проходила кілометр, щоб відвідати месу. У 1933 році Тереза побачила образ святого Домініка Савіо у «Боллеттіно Салесіано» з девізом покійного святого: «Смерть, а не гріх», і, побачивши це, вона вигукнула: «Це стосується і мене!» Вона вирізала зображення, наклеїла його на листівку та повісила над ліжком. Це і залишилося її цінним виявом відданості на все життя. Тоді вона почала читати про його життя, а також любила читати «Зовнішні сентенції», які опублікував святий Альфонс Марія де Лігуорі, та книги святого Вінченцо Страмбі. До того ж, Тереза виховувала в собі відданість до святої Агнеси Римської та покровительки свого міста, святої Юлії Корсіанської так само, як і до святої Цецилії та Сент-Люсії.

У підлітковому віці Тереза відзначалася своєю сором'язливою промовою та була знана як боязка та покірна дівчина. Бракко не любила фарбуватись, хоча її привабливість серед чоловіків у місті видавала те, що вони залюбки б погуляли з нею по полю або відвідали разом із нею мессу. Вона допускала це, як прихильність до них, проте залишалася стриманою і скромною як у своїх діях, так і в думках. Отець Олів'єрі часто брав Терезу усім за приклад та говорив: «Будь як Тереза!»[3] У Великий піст 1940 року вона зосередила свої роздуми над двома темами життя і смерті після того, як два священики-пасіоністи проповідували ці теми. 13 травня 1944 року в Терези помер батько.

28 серпня 1944 року Тереза пішла на ранкову мессу о 7 годині ранку, а потім пішла працювати на поле зі своїми двома сестрами Анною та Адель. Раптом троє дівчат почули вогнепальні постріли. О 9:00 ранку партизани попереджали їх не повертатися до своїх домівок, оскільки німецькі солдати швидко наступали і становили особливу небезпеку для жінок. Попри те дівчина хотіла повернутися, щоб допомогти матері сховатися і взяти з собою кілька речей, зокрема фотоапарат свого покійного батька.[2]

Нацистські солдати, які партизанів, увійшли в її рідне місто Санта Джулія і почали тероризувати резиденції, забираючи партизанів собі в полонені. О 15 годині приїхали солдати, і вона сховалася за скелею, хоча незабаром її знайшли. Окрім Бракко нацисти викрали ще декількох жінок. У числі тих, кого забрали у полон, вона зустріла свого двоюрідну сестру Енріхетту Ферреру та її немовля. Феррера ненадовго віддала дитину Бракко, але Бракко віддала дитину назад, коли та почала ридати і гнівати солдатів.[2]

Один солдат відвіз дівчину в ліс, щоб зґвалтувати. Тереза намагалася бігти, щоб покликати на допомогу, але намарно — її спіймали. Розлючений солдат задушив її, незважаючи на всі протистояння — і потім двічі вистрілив їй у серце. Отець Наталі обшукав ліс і 30 серпня знайшов її останки поруч із останками сестри. Виявили, що вбита Бракко лежала на спині зі схрещеними на грудях руками — куля пройшла через одну руку і застрягла у верхній частині грудей, а на горлі, окрім синців на обличчі та укусу, був блідий слід. Олів'єрі швидко прикрив її останки. Тоді викликали доктора Скорзу, щоб підтвердив смерть та з'ясував, що сталося. 31 серпня Терезу поховали.[2][3]

10 травня 1989 року останки Терези Бракко були ексгумовані для канонічної інспекції, як частини розпочатого процесу беатифікації.

Беатифікація[ред. | ред. код]

Процес беатифікації розпочався 15 квітня 1988 року за папи Івана Павла ІІ після того, як Конгрегація в справах святих випустила офіційну "нігільську перешкоду" у справі і назвала її Слугою Божою як першим кроком у цьому процесі. 20 червня 1988 року єпископ Лівіо Марітано відкрив єпархіальний процес, а пізніше закрив його невдовзі до того, як CCS затвердив його — 25 січня 1991 року — у Римі.

Офіційне досьє, відоме під назвою «Позітіо», було надіслане до КСС у 1993 році, і богослови затвердили заслуги 26 листопада 1996 року, тоді як кардинали та члени єпископа КСС також затвердили заслуги Терези 15 квітня 1997 року. 7 липня 1997 року Іоанн Павло II видав остаточне схвалення указом і під час свого пастирського візиту в Турин 24 травня 1998 року беатифікував Терезу Бракко.

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в GCatholic.org — 1997.
  2. а б в г д е Blessed Teresa Bracco. Saints SQPN. 15 квітня 2015. Архів оригіналу за 2 вересня 2016. Процитовано 24 серпня 2016.
  3. а б в г д Spiritual Newsletter. Abbey of Saint-Joseph de Clairval. 3 березня 2001. Архів оригіналу за 11 вересня 2016. Процитовано 24 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]