Термінал ЗПГ Аз-Зур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Термінал ЗПГ Аз-Зур. Карта розташування: Кувейт
Ал-Зур
Ал-Зур
Місце розташування терміналу

Термінал ЗПГ Ал-Зур — інфраструктурний об'єкт для імпорту зрідженого природного газу (ЗПГ) до Кувейту.

Наприкінці 2000-х у Кувейті виник дефіцит природного газу, для покриття якого розпочали імпорт ЗПГ через термінал у порту Міна-аль-Ахмаді, що використовував зафрахтовані плавучі установки зі зберігання та регазифікації. Втім, у підсумку вирішили створити стаціонарний термінал, для якого обрали потужність на рівні у 22 млн тонн на рік, що робить його одним з найбільших у світі. Для розміщення нового об'єкту обрали майданчик на півдні країни в районі Ал-Зур.

Для зберігання ЗПГ звели вісім резервуарів ємністю по 225 тис. м3, які мають висоту 45 метрів та діаметр 96 метрів.

Прийом ЗПГ-танкерів забезпечують портові споруди, що можуть обслуговувати одразу два судна.

Можливо відзначити, що поблизу терміналу розташовано кілька великих споживачів природного газу — ТЕС Аз-Зур-Південь, ТЕС Аз-Зур-Північ 1, один з найбільших у світі нафтопереробних заводів, крім того, тут же збираються звести ТЕС Аз-Зур-Північ 2 та 3 загальною потужністю до 3000 МВт. До більш віддалених споживачів регазифікована продукція може доправлятись по трубопроводу Аз-Зур — Міна-аль-Ахмаді.

У липні 2021-го у Ал-Зур прийняли перший вантаж ЗПГ, який доставив танкер «Al Kharsaah», а в першій половині 2022-го оголосили про введення терміналу в повноцінну експлуатацію.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dextra. Al-Zour LNG Import Terminal, Kuwait - Dextra Group | Solutions for construction and industry | Dextra. www.dextragroup.com (en-gb) . Процитовано 31 січня 2024.
  2. Pekic, Sanja (13 липня 2021). KIPIC receives first LNG cargo at Al-Zour terminal. Offshore Energy (амер.). Процитовано 31 січня 2024.