Тетерук ІІ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тетерук ІІ
Версії
Тетерук ІІ (за Бонецьким)
Тетерук IIa
Тетерук Біркханів
Тетерук баронів Біркханів
Деталі
Носій Біркхани (Birkan, Berkhan, Birkhan, Birckhan) і Кетржинські (Kętrzyński)
Використання 2 роди

Тетерук II (пол.Cietrzew II, Birkan, Berkhan, Birckhahn, Birckhan, Birkhahn − шляхетський герб прусського та сілезького походження, вживаний кашубськими родами, різновид герба Тетерук.

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб виступав, принаймні, у двох варіантах. Описи з використанням принципів блазонування, запропонованих Альфредом Знамієровським[1]:

Тетерук ІІ (Cietrzew II, Birkan, Berkhan, Birckhahn, Birckhan, Birkhahn): у червоному полі чорний тетерук на зеленому пагорбі. Клейнод: тетерук, як на гербі. Намет червоний, може бути підбитий чорним або золотом.

За Бонецьким, тетерук в гербі не стоїть на пагорбі, а в клейноді тримає в правій лапі кулю. У гербі сілезької гілки роду було блакитне поле.

Крім того, у Сілезії використовувалися версії баронського герба, герб якої Біркхан (Birkhan) був зчетвертований з гербом, що містить в золотому полі зелену пальму на такому ж пагорбі. Відмінною особливістю баронського герба були два шоломи з клейнодами: у правому - тетерук вліво, у лівому - пальма. Намет на обох шоломах червоний, підбитий золотом[2].

Тетерук IIa (Cietrzew IIa, Birkan odmienny, Berkhan, Birckhahn, Birckhan, Birkhahn): у срібному полі чорний тетерук з червоною бородою і гребенем. В клейцноді над щоломом без корони голова тетерука з шиєю. Намет чорний, підбитий сріблом.

Ян Кароль Даховський описав схожий герб (без клейнода), з тетеруком на пагорбі.

Найбільш ранні згадки[ред. | ред. код]

Герб у базовому варіанті згадується в гербовниках Дахновського (Herbarz szlachty Prus Królewskich), Бонецького (Herbarz polskie, з невеликою варіацією), Лещиця (Herby szlachty polskiej), і Пекосінського (Herold polski). Різновиди герба можна побачити в Сєбмахера, де герб бароновський згадується з кінця XVIII століття. Варіант IIa описаний через Дахновського, Сєбмахера і Пекосинського.

Сім'я Біркханів[ред. | ред. код]

Шляхта прусського походження, що проживала в Сілезії у другій половині XVIII століття. Траплялося, у Сілезії кілька сімей з таким прізвищем, що ускладнюють визначення ступеня споріднення. Визначні представники сілезької лінії:

  • Борис Альбрехт фон Біркхан, прусський майор, власник Лесьниці і Розваджи у Верхній Сілезії,
  • Вільгельм Ернст Готліб, отримав у 1793 року інконат[3] сілезький, в тому ж році був старостою Пщини,
  • Карл фон Біркхан зОстромєцька одержав 1786 (1787) року баронський титул і герб, усиновив
  • Карла Фрідріха (пом. 1863).

В руках сілезької лінії залишалися маєтку: Конотоп, Пелжин, Мілч і Вроблево[2].

Роди[ред. | ред. код]

Біркхан (Birkan, Berkhan, Birkhan, Birckhan). Кашубська сім'я Кетржинських (Kętrzyńskich) використовувала теж прізвисько Беркхан (Berghahn), який є перекладом назви їх герба (Тетерук) на німецьку. З цієї причини, герб Тетерук II приписувалася також Кетржинським.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alfred Znamierowski, Paweł Dudziński: Wielka księga heraldyki. Warszawa: Świat Książki, 2008, s. 104–108. ISBN 978-83-247-0100-1.
  2. а б Roman Sękowski: Herbarz Szlachty Śląskiej. T. 1. Chudów: Zamek "Chudów", 2008, s. 203. ISBN 978-83-7183-597-1.
  3. Тип індігенату, що використовується на чеських та австрійських землях