Тзанєєн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тзанєєн

Координати 23°50′ пд. ш. 30°10′ сх. д. / 23.833° пд. ш. 30.167° сх. д. / -23.833; 30.167Координати: 23°50′ пд. ш. 30°10′ сх. д. / 23.833° пд. ш. 30.167° сх. д. / -23.833; 30.167

Країна  ПАР
Адмінодиниця Greater Tzaneen Local Municipalityd
Дата заснування 1903
Висота центру 900 ± 1 м
Населення 14 571 осіб (2011)[1]
Часовий пояс UTC+2 (Greater Tzaneen Local Municipality)
Телефонний код 015
Поштовий індекс 0850[2][3], 0850[2][3]
GeoNames 946973
OSM 611424 ·R (Greater Tzaneen Local Municipality)
Тзанєєн. Карта розташування: Південно-Африканська Республіка
Тзанєєн
Тзанєєн
Тзанєєн (Південно-Африканська Республіка)
Мапа

Тзанєєн (афр. Tzaneen) — тропічне місто, розташоване в муніципалітеті району Мопані провінції Лімпопо в Південній Африці. Це друге за величиною місто Лімпопо після Полокване. Відстань від Тзанєєна до Йоганнесбурга становить приблизно 420 км.

Походження назви[ред. | ред. код]

Слово «Тзанєєн» походить від назви маленького кошика під назвою тзана (tsana), які виготовляються з бамбукової трави лехлака. Завдяки родючому берегу річки ця територія була сприятлива для вирощування високоякісної бамбукової трави, яка використовувалася для виготовлення різних видів посуду. Тзана була популярним посудом, виготовленим у цьому районі, який приваблював покупців з різних регіонів.

Геологія і географія[ред. | ред. код]

Тзанєєн прозвали «Країною срібного туману» через часті тумани, які виникають у горах над містом. Поселення розташоване у пишній тропічній місцевості та є домом для найвищої гори Лімпопо — Залізна Корона висотою понад 2 200 метрів. Гора Залізна Корона, яка також відома мовою африкаанс як Wolkberg, підтримує біорізноманіття Лімпопо та є домом для другого за величиною лісу Південної Африки. Гора Залізна Корона відповідно до Південної Африки є охороню вальною територією.

Погода у місті мінлива та дуже швидко змінюється від сонячної до туманної, особливо це помітно на вершинах, які називають «хмарними горами»[4][5]. Гора Залізна Корона є охоронюваною територією з точки зору законодавства Південної Африки.

У горах поблизу міста Тзанєєн течуть річки Грут-Летаба, Середня Летаба та Кляйн-Летаба.

Населення[ред. | ред. код]

Згідно з переписом 2011 року у місті проживає 14 571 людина. У Тзанєєні живуть переважно білі, які говорять мовою африкаанс, і суміші цонга, балобеду та бапеді. Біле населення складається в основному з африканерів та в меншій кількості англійців, португальців, шотландців, ірландців, євреїв і німців.

Сільське господарство[ред. | ред. код]

Їстівні фрукти з Тзанєєну

У Тзанєєні виробляється близько 40% південноафриканського авокадо, 40% манго та 20% бананів Південної Африки. Крім того, у Тзанєєні виробляється близько 90% помідорів ПАР, що робить Південну Африку 40 країною завиробництвом томатів у світі.

У Тзанєєні також є найбільша кількість соснових плантацій у провінції Лімпопо, на які припадає понад 85% виробництва сосни. Більшість тропічних пралісів Тзанєєну було вирубано для вирощування сосни, евкаліпту, бананів, авокадо та інших сільськогосподарських плантацій.

Економіка Тзанєєну значною мірою залежить від вирощування фруктів, овочів, тварин і деревини. Сільське господарство було ключовим у підйомі Тзанєєну, завдяки якому вирощування одомашнених культур створило надлишки їжі, що сприяло розвитку міста.

Спорт[ред. | ред. код]

Футбол і регбі є основними видами спорту в Тзанєєні. У футбол часто грають у сільській місцевості та селищах.

Також у Тзанєєні розвинені гірські походи. У місті було створено кілька популярних команд: Tzaneen Hiking Club, Mount Sibu hiking Club і Bokgaga hiking Club.

Туризм[ред. | ред. код]

Туризм важлива складова економіки Тзанєєну разом із агробізнесом. У Тзанєєні туристи можуть знайти зручне житло як в місті, так і поза ним.

Навколо Тзанєєна багато туристичних визначних пам'яток, у тому числі дамба Тзанєєн, гори Магоебасклоф, Ханертсбург і Волкберг. Місто також розташоване поблизу кількох мисливських заповідників, і часто слугує місцем зупинки для туристів на шляху до інших туристичних районів у провінції.

Недалеко від Тзанєна знаходиться заповідник від Vervet Monkey Foundation, де опікуються понад 600 верветками.

Погода[ред. | ред. код]

Переважно сонячно, довгі літні дні з приємною зимою. Літні місяці, вересень-березень, мають середню температуру близько 28 °C, а в зимові — 15 °C. Середня кількість опадів становить близько 800 мм на рік у місті до 1500 на рік в горах.

Відомі люди[ред. | ред. код]

  • Тіто Мбовені (нар. 1959), бізнесмен, економіст і колишній голова центрального банку;
  • Маршан де Ланге (нар. 1990), міжнародний гравець у крикет[6]
  • Master KG, співак, продюсер
  • Monada King, співак
  • Чілібой Ралепель (нар. 1986), регбіст
  • Тревор Ньякане, регбіст
  • Ендрю Рабутла, регбіст
  • Пета Тінет, музичний продюсер і співак
  • Ндаві Нокері, Міс Південна Африка 2022

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Main Place Tzaneen
  2. а б South African Post Office
  3. а б http://www.postoffice.co.za/tools/pcodes.xls
  4. Woodhall, Steve (2005). Field Guide to Butterflies of South Africa. Cape Town, South Africa: Struik. ISBN 978-1-86872-724-7.
  5. The Beauty of Butterflies and Moths of South Africa.
  6. Marchant de Lange. Cricinfo. Процитовано 19 червня 2018.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]