Тиранчик-тонкодзьоб північний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиранчик-тонкодзьоб північний

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Тиранчик-тонкодзьоб (Camptostoma)
Вид: Тиранчик-тонкодзьоб північний
Camptostoma imberbe
(P. L. Sclater, 1857)
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року
Посилання
Вікісховище: Camptostoma imberbe
Віківиди: Camptostoma imberbe
ITIS: 178376
МСОП: 22699177
NCBI: 372288

Тира́нчик-тонкодзьо́б північний[2] (Camptostoma imberbe) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae)[3]. Мешкає в США, Мексиці і Центральній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 9,5-10,5, вага 7,5 г. Голова темно-коричнева, на тімені помітний чуб, над очима бліді "брови". Верзхня частина тіла сіра з зеленуватим відтінком, надхвістя дещо світліше. Крила коричневі з жовтими краями і двома білуватими смужками. Хвіст коричневий, горло сіре, груди жовтуваті. Дзьоб рожевуватий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Північні тиранчики-тонкодзьоби гніздяться на півдні Сполучених Штатів Америки (Аризона, Техас), в Мексиці, Гватемалі, Белізі, Сальвадорі, Гондурасі, на заході Нікарагуа та на північному заході Коста-Рики. Популяції США і північно-західної Мексики взимку мігрують на південь. Північні тиранчики-тонкодзьоби живуть в тропічних лісах. чагарникових заростях, саванах, пустелях і напівпустелях, на плантаціях, в парках і садах. Зустрічаються на висоті до 1500 м над рівнем моря.

Поведінка[ред. | ред. код]

Північні тиранчики-тонкодзьоби живляться комахами, павуками та іншими дрібними безхребетними, яких шукають серед рослинності, іноді доповнююить свій раціон ягодами і дрібними плодами. Сезон розмноження в США триває з березня по серпень, в Центральній Америці з березня по червень. Гніздо куполоподібне з бічним входом, робиться з листя і рослинних волокон, розміщується на дереві. В кладці 2 яйця. Інкубаційний період триває 14-15 днів, пташенята покидають гніздо через 17 днів після вилуплення. Насиджує лише самиця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція північних тиранчиків-тонкодзьобів становить приблизно 2 мільйони птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Camptostoma imberbe.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 13 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Stiles, F. Gary & Skutch, Alexander Frank (1989): A guide to the birds of Costa Rica. Comistock, Ithaca. ISBN 0-8014-9600-4<