Тоніно Піцула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тоніно Піцула
Tonino Picula
хорв. Tonino Picula
Тоніно Піцула Tonino Picula
Тоніно Піцула
Tonino Picula
Міністр закордонних справ Республіки Хорватії
27 січня 2000 — 22 грудня 2003
Президент Степан Месич
Прем'єр-міністр Івіца Рачан
Попередник Мате Гранич
Наступник Міомир Жужул

Народився 31 серпня 1961(1961-08-31) (62 роки)
Малі-Лошинь, Хорватія
Відомий як політик, дипломат
Громадянство СФРЮ,
Хорватія Хорватія
Національність хорват
Alma mater Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagrebd
Політична партія Соціал-демократична партія Хорватії
Професія соціолог

Тоні́но Пі́цула (хорв. Tonino Picula; нар. 31 серпня 1961 р., Малі-Лошинь, СР Хорватія, СФРЮ) — хорватський політичний діяч лівоцентристської Соціал-демократичної партії Хорватії (СДП), міністр закордонних справ Республіки Хорватії з 2000 по 2003 р. Депутат Європейського парламенту з 2013 р.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Піцула здобув початкову і середню освіту в Шибенику. Закінчив факультет гуманітарних та суспільних наук (філософський факультет) за напрямом соціологія в університеті Загреба. Був багаторічним членом СДП, займав посаду секретаря міжнародних відносин партії з 1993 по 2000 роки. Був учасником Вітчизняної війни хорватського народу. Також очолював відділення Соціал-демократичної партії у Великій Гориці з 1997 по 2000 рр. Був депутатом хорватського парламенту протягом декількох скликань.

Міністр закордонних справ[ред. | ред. код]

Після парламентських виборів 2000 року, на яких у складі широкої коаліції перемогла СДП під проводом Івіци Рачана, його було призначено міністром закордонних справ до кінця строку повноважень відповідного уряду в 2003 р.

30 червня — 1 липня 2003 р. міністр закордонних справ Тоніно Піцула перебував з офіційним візитом в Україні.[1]

Під час його перебування на посаді Хорватія мала кілька важливих зовнішньополітичних успіхів, зокрема, стала кандидатом на вступ до НАТО та Європейського Союзу.

Пізніші роки[ред. | ред. код]

Під час місцевих виборів у 2005 р., його було обрано міським головою Великої Гориці. Після того, як у середині 2007 р. помер від раку Івіца Рачан, Піцула включився у виборчі перегони за право стати його наступником на посаді голови партії, але програв у першому турі виборів Зорану Мілановичу та Жельці Антунович. Є членом правління Асоціації проти насильства над дітьми в сім'ях у Великій Гориці.[2]

Член Європарламенту[ред. | ред. код]

1 квітня 2012 Сабор призначив Піцулу (євро)спостерігачем у Європейському парламенті. Він увійшов до складу Комітету у закордонних справах. Як член СДП він вступив у групу Прогресивного Альянсу соціалістів і демократів в Європейському парламенті. На виборах у Європарламент від Хорватії 14 квітня 2013 його було обрано повноправним євродепутатом за коаліційним списком СДП, який він очолював. 1 липня 2013, після того, як Хорватія вступила в Європейський Союз, Піцула обійняв посаду повноправного члена Європарламенту (англ. MEP). На виборах у Європарламент від Хорватії 25 травня 2014 його було переобрано на посаді члена Європарламенту, за списком коаліції «Кукуріку», де він значився третім. На виборах у Європарламент 2019 р. його ще раз переобрано депутатом.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]