Торжество Пресвятої Богородиці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торжество Пресвятої Богородиці
Ким святкується римо-католиками
Тип Торжество
Дата 1 січня
CMNS: Торжество Пресвятої Богородиці у Вікісховищі

Торжество Пресвятої Богородиці (лат. In Sollemnitate Sanctae Dei Genetricis Mariae) — римо-католицьке свято, присвячений Діві Марії. Відзначається щорічно 1 січня. Має найвищий статус в градації свят — урочистість. Входить до числа «обов'язкових» свят, коли відвідування меси вважається обов'язковим. Торжество Пресвятої Богродиці завершує собою Октаву Різдва. У цей день в католицькій церкві також здійснюється спогад Обрізання Господнього.

Християни візантійського[1], західно-сирійського та східно-сирійського обрядів святкують свято Марії як Матері Божої 26 грудня (відомий як Собор Пресвятої Богородиці)[2], тоді як Коптська православна церква Александрії робить це 16 січня. Східна православна церква,[3][4] старокатолики, Англіканська церква та Лютеранська церква відзначають свято Обрізання Христового 1 січня.[5]

Історія[ред. | ред. код]

Свято, присвячене Діві Марії, відзначалося 1 січня в Римі і ряді регіонів Заходу ще в VI столітті. У XIII і XIV століттях в латинському календарі свято Обрізання Господнього витіснило Торжество Пресвятої Богородиці. У 1570 папа Пій V поширив свято Обрізання, як обов'язкове, на всю католицьку церкву.

У 1914 році в Португалії було встановлено свято Материнства Пресвятої Діви, що відзначається 11 жовтня. У 1931 році воно було поширений на всю церкву. У 1974 році в ході реформи літургійного календаря Павло VI скасував свято 11 жовтня і встановив Торжество Пресвятої Богородиці 1 січня.

Старокатолики продовжують святкувати 1 січня тільки Обрізання Господнє, а свято Материнства Пресвятої Діви відзначають 11 жовтня.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Mother of God Extends Our Christmas Celebration", Ascension Press website
  2. Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 84.
  3. Greek Orthodox Archdiocese calendar of Holy Days [Архівовано 13 лютого 2008 у Wayback Machine.]
  4. Η Περιτομή του Ιησού Χριστού. www.pemptousia.gr (Greek) . 31 грудня 2021. Процитовано 15 жовтня 2022.
  5. Pfatteicher, Philip H. (23 вересня 2013). Journey into the Heart of God: Living the Liturgical Year (англ.). Oxford University Press. с. 113. ISBN 9780199997145. The Anglican and Lutheran churches retain the medieval association of the octave with the circumcision and the giving of the holy Name.

Джерела[ред. | ред. код]