Тормозок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тормозо́к — сніданок, їжа, яку беруть з собою металурги, шахтарі в шахту та працівники інших промислових підприємств. Зазвичай — хліб і сало (ковбаса), помідори, огірки, цибуля.

Етимологія слова[ред. | ред. код]

Походження достеменно невідомо. Найбільш логічне пояснення: «тормозок» — від слова рос. тормоз (укр. гальма), тобто «гальмувати», робити перерву в роботі для їжі. Слово зародилося на Донбасі, а потім вже поширилося по всьому колишньому СРСР. Зараз слово «тормозок» вживають шахтарі Караганди, Солігорська, Воркути, Інти, Нарви та Кривого Рогу.[1]

Тормозок в побуті[ред. | ред. код]

Тормозок є важливою складовою підземного побуту. Не прийнято їсти тормозок поспіхом. Зазвичай, процес цей відбувається спокійно і неквапливо, під розмови. У злагодженому колективі у кожного робітника є своє місце.

Як правило, шахтарі з'їдають тормозок відразу після прибуття на робоче місце. Пізніше може просто не виявитися часу, щоб поїсти. Ще одна причина — всюдисущі пацюки. Якщо залишити тормозок, наприклад, в кишені куртки, щури можуть витягнути весь вміст, не пошкодивши при цьому газету, в яку він загорнутий. Щоб уберегти свій сніданок від щурів, деякі шахтарі ховають його в герметичному корпусі пускача. Інші підвішують на дроті до рами.

Крім паковання для тормозків у газети є ще як мінімум три застосування:

  • в години вимушеної бездіяльності їх читають;
  • як туалетний папір;
  • у негазових шахтах за допомогою обривка газети можна прикурити від тролея.

У ситі радянські часи неодмінною складовою шахтарських тормозків була копчена ковбаса. Якщо дружина клала в тормозок варенку, її з обуренням викидали. Зате в голодні для шахтарів роки (середина 90-х в Росії, середина 90-х — початок 00-х в Україні) вміст тормозків різко збіднів.

"Роботяги кричать, що ходять в шахту голодними. Тому, мабуть, керівництво ввело нову послугу — видачу тормозків під зарплату.

Туди входить чверть булки хліба, шматок ковбаси, цибулина розміром з каску і дві карамельки. Іноді буває, що вдома дійсно жерти нічого, доводиться брати казенний тормозок. Цибулину я відразу віддаю щурам. А ковбасу одного разу упустив на землю. Вона тут же обваляти в вугільного пилу, виглядала огидною і неїстівною. І все ж, сполоснувши в канавці, з'їв [2]".

У 90-і роки в Донбасі до складу тормозків входила одна варена картопля або працювали натщесерце всю зміну.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 березня 2016. Процитовано 21 березня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Щоденник гірника. Архів оригіналу за 12 січня 2015. Процитовано 21 березня 2016.