Торсон Тулузький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торсон Тулузький
Народився невідомо
Помер після 790
Національність франк
Діяльність аристократ
Титул граф Тулузи
Термін 778790 роки
Попередник засновано
Наступник Вільгельм Желонський
Конфесія католицтво

Торсон або Хорсон Тулузький (*Chorson, Tercin, Torso, Chorso, д/н — після 790) — граф Тулузи у 778790 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про родину і батьків нічого невідомо. У 767—768 роках брав участь у поході проти незалежного герцогства Аквітанії. У 778 році франкським королем Карлом Великим було утворено графство Тулузьке для боротьби проти маврів та васконів. Першим графом було призначено наймогутнішого з місцевих феодалів Торсона.

У 781 році було відновлено Аквітанське королівство, яким було оголошено новонародженого сина Карла Великого — Людовіка, то опікуном і регентом при малолітньому королеві став граф Торсон.

Торсон фактично керував Аквітанским королівством за відсутності малолітнього короля Людовіка, який супроводжував свого батька в походах до Італії, проти Аварського каганату, слов'ян. Тому Торсон навіть іноді став іменуватися дуксом (тобто герцогом або володарем).

У 788 році Торсон був розбитий повсталим Адальріком, герцогом Васконії, був узятий в полон і відпущений на свободу після того, як дав клятву ніколи більше не виступати зі зброєю проти Васконії. Дізнавшись про це, в 790 році Карл Великий викликав Торсона на з'їзд, де позбавив посади, призначивши на його місце Вільгельма Желонского. Подальша доля невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Archibald R. Lewis: The Development of Southern French and Catalan Society, 718—1050. University of Texas Press, Austin 1965.