Торхіторіо Баризон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торхіторіо Баризон
Народився 11 століття
Помер 1073
Країна  Арборейський юдикат
Діяльність монарх
Посада юдикd і юдикd
Діти Маріано I (юдик Арбореї)
Див. також: Баризон
Див. також: Торхіторіо

Торхіторіо Баризон I (італ. Torchitorio Barisone; д/н — 1073) — 2-й юдик (володар) Арборейського і Торреського юдикатів в 10381073 роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з династії Лакон-Гунале. Син Гоннаріо I Коміти, юдика Арбореї і Торресу, та Токоде. Про дату народження нічого невідомо. У 1038 році після смерті батька успадкував панування над Арборейським і ТОрреським юдикатами. Продовжив організацію оборони від нападів арабських піратів з Балеарських островів. Також невдовзі поновив контакти з візантійцями, що зуміли відвоювати значну частину Сицилії в арабів. Баризон сподівався використати візантійський флот як проти арабів, так й проти пізанців. Втім поразка візантійців 1041 року завадила цим планам.

У внутрішній політиці зберігав союзні стосунки з Генуезькою республікою, а також Папським престолом. Разом з тим протистояв намаганням Пізанської республіки збільшити вплив на Сардинії, але 1044 року надав пізанським купцям тотожні привілеї, що мали генуезькі.

Юдик підтримував фундування численних монастирів. 1063 року першим з юдиків Сардинії склав акт пожертви абатству Монте-Кассіно — церкви Санта-Марія-ді-Бубаліс і святих Елії та Еноха. Після цього інші юдики надавали пожертви монастирям.

Також Баризон I відправив послання до Дезидерія беневентського абата монастиря Монте-Кассіно, який відправив 12 ченців з книгами та реліквіями. Але останніх біля острова Джильйо захопили пізанці, внаслідок чого ті так й не прибули на Сардинію. Втім за підтримки папи римського Олександр II та Годфріда, маркграфа Тоскани, домігся, що пізанці пропустили іншу групу ченців та повернули книги й реліквії. Підтримував поширення бенедиктинського ордену.

1060 року передав панування в Арбореї синові Маріано. 1065 року Баризон I надав цим ченцям землю, де було засновано монастир. Того ж року оголосив свого небожа Андреа Танка спадкоємцем Торреського юдикату. 1070 року після смерті сина Маріано I домігся спокійного переходу влади в Арбореї до його онука Орцокко I. Помер Торхіторіо Баризон 1073 року.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Преціоза де Оррубу

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Aldo Ferrabino (a cura di), Dizionario Biografico degli Italiani, vol. VI (Baratteri — Bartolozzi), Roma, Istituto della Enciclopedia Italiana, 1964.