Трач Олександер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександер Трач
Народився 1895(1895)
Домбрувкі, Королівство Галичини та Володимирії Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Помер 26 вересня 1938(1938-09-26)
Станиславів, Польща Польща
Поховання Личаківський цвинтар
Громадянство Австро-Угорщина Австро-УгорщинаПольща Польща
Національність українець
Діяльність військовослужбовець
Відомий завдяки кооператор
громадський діяч
вояк УГА

Олекса́ндер Тра́ч (*1895, Домбрувкі, Королівство Галичини та Володимирії — †26 вересня 1938, Станиславів, Польща) — український кооператор, громадський діяч, вояк УГА.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1895 року в селі Дубрівці (пол. Домбрувкі), що у Надсянні[1]. Випускник Перемиської української гімназії. Після складання шкільного іспиту зрілості був мобілізований до австрійського війська. У складі 10-го піхотного полку пережив різні страхіття Першої світової війни – від служби на фронті до перебування в таборах для військовополонених у Росії. Дослужився до звання поручника австрійської армії.

Після розпаду Австро-Угорської імперії вступив до лав УГА. Серед іншого, брав участь у перших боях під Перемишлем та Львовом в складі 8-ої Бригади. Також із частинами Української Галицької армії здійснив марш за Збруч. Після поразки в боротьбі за Українську державність зі своїми побратимами знайшов тимчасовий прихисток у Чехословаччині.

Повернувшись згодом до рідної Галичини, спільно з однодумцями поринув в організацію кооперативного руху в краї. Більше десятка років працював у господарських структурах «Маслосоюзу»: від вересня 1925 р. до жовтня 1926 р. – у Львові, а з листопада 1926 р. і аж до дня своєї смерті – начальником Відділу в Станиславові. Водночас своєю працею причинився до розвитку низки станиславівських громадських організацій. Був довголітнім головою відділення українського гімнастичного товариства «Сокіл» в цьому місті.

Передчасно пішов з життя 26 вересня 1938 року. Похований у Львові на Личаківському цвинтарі[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Посмертні згадки. Олександер Трач // Діло. — №217. — 1938. — 1 жовтня. — С. 9. LIBRARIA: архів української періодики онлайн. Процитовано 26 червня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Качор А. Мужі ідеї і праці. Андрій Палій і Андрій Мудрик творці "Маслосоюзу” і модерної української молочарської кооперації в Західній Україні. — Вінніпеґ—Торонто—Клівленд: Видання "Братства Маслосоюзників" у Канаді та ЗСА, 1974. — С. 98, 320-321.