Третя куля (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Третя куля
Die dritte Kugel
Жанр наукова фантастика
Форма роман
Автор Лео Перуц
Мова німецька
Опубліковано 1915

«Третя куля» (нім. Die dritte Kugel) — науково-фантастичний роман австрійського письменника Лео Перуца, вперше надрукований 1915 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Граф Грумбах, «дикий граф на Рейні», змушений був покинути свою батьківщину Німеччину в ході конфесіональних воєн XVI століття. З деякими протестантськими фермерами він тікає від католиків аж до Мексики й потрапляє у війну між іспанськими конкістадорами навколо Ернана Кортеса та тубільцями-ацтеками. Грумбах стає на сторону ацтеків. Але німці поступаються іспанській армії, особливо у військовій техніки, бо втратили зброю під час корабельної аварії. Пакт з дияволом нарешті допомагає Грумбаху створити аркебузу з трьома кулями, яку він виграє в грі. Останні, однак, прокляті: попередній власник, якому загрожує страта через втрату зброї, оголошує, що перша куля вб’є його короля, друга — кохання, а третя – самого себе. Насправді, спочатку в битві за Теночтітлан від аркебузи загинув король ацтеків Монтесума II, а потім коханець Грумбаха.

Історія закладена в головний сюжет: старий граф, нині дряхлий найманець на службі у католицького імператора Карла V повернувся в Німеччині, забувши свою особу; маркітант дає йому зілля, яке він може використати, щоб запам'ятати, а інший солдат розповідає історію свого життя. Однак його розстрілюють до того, як граф повністю прийшов до тями, так що Грумбах знову впадає в забуття. Що стаэться з однойменною третьою кулею, залишається відкритим до кінця розумно побудованого роману: чи це снаряд вбиває оповідача в рамках сюжету і, таким чином, заважає Грумбаху знову знайти свою втрачену ідентичність?

Критика[ред. | ред. код]

Гамбурзький літературознавець Ганс-Гаральд Мюллер бачить структуру роману «у зв’язку з проблематизацією его-ідентичності, яка, як відомо, була однією з визначальних тем віденського модернізму. Їх досвідом стало розчинення свідомості безперервної особистості в незв'язній життєвій історії». У тому факті, що Лео Перуц заклав місце знаходження третьої кулі як головоломку, яку не можна було остаточно розгадати, Мюллер визнає характеристику цього автора: «Внесок Перуца в модернізацію роману полягає не в стилістичних новаціях. Він вводить роман у невпинний рух, динамізуючи структуру, апорізуючи інтерпретації зсередини».

Прізвище головного героя та його стосунки з імператором та імперією нагадує Вільгельм фон Грумбах (Грумбахська сварка).

Посилання[ред. | ред. код]