Тричі у часі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Тричі у часі»
Автор Джеймс П. Хоґанd
Мова англійська
Тема подорожі у часі
Жанр Жорстка наукова фантастика і наукова фантастика
Видавництво Ballantine Booksd
Видано березень 1980

«Тричі у часі» англ. (Thrice Upon A Time) — науково-фантастичний роман британського письменника Джеймса П. Хоґана, вперше опублікований у 1980 році. На відміну від більшості інших історій про подорожі в часі, «Тричі давно» розглядає наслідки надсилання повідомлень у минуле та/або отримання повідомлень із майбутнього, а не надсилання фізичних об'єктів у часі.

Стисл зміст сюжету[ред. | ред. код]

У грудні 2009 року Мердок Росс і його друг Лі Френсіс Вокер відвідують діда Мердока, сера Чарльза Росса, в його замку в Сторбенноні, Шотландія. Сер Чарльз є лауреатом Нобелівської премії за свою роботу в галузі фізики елементарних частинок, а точніше за виділення вільних кварків.

У цьому романі, коли нуклон розпадається на три кварки, перші два кварки з'являються відразу, а третій кварк з'являється на кілька мільйонних часток «йоктосекунди» пізніше. Широко визнана теорія полягає в тому, що початковий розпад створює два кварки, а також третю невідому частинку, яку називають «квазоном». Згодом він перетворюється на третій кварк.

Сер Чарльз пропонує інше та радикальне пояснення: усі три кварки створюються одночасно, але перші два «поширюються назад у часі». Чарльз називає енергію, яка дозволила поширюватися в часі, «тау-хвилями». Незважаючи на те, що його теорія, здавалося б, обґрунтована і послідовна, фізики його часу відмовляються прийняти її через її наслідки, а саме через неспроможність деяких фізичних законів збереження. Потім сер Чарльз відступає в замок своєї родини в Шотландії, щоб продовжити свої дослідження наодинці. Там йому вдається побудувати машину часу, здатну надсилати повідомлення в майбутнє та минуле.

Коли приходять двоє молодих людей, сер Чарльз веде їх до підвалу, де вони бачать машину. Коли вони заходять до підвалу, комп'ютер, підключений до машини, видає дані на аркуші паперу, який сер Чарльз ховає від інших чоловіків. Він просить Мердока ввести в комп'ютер випадкове повідомлення з шести символів. Сер Чарльз активує свою машину і передає повідомлення на хвилину назад у часі. Нарешті, він показує роздрукований раніше папір, і Мердок і Лі вражені: роздруківка містить точно такі ж випадкові символи, які набрав Мердок, і вони були надруковані до того, як Мердок їх набрав.

Коли Мердок і Лі подолали свій початковий подив, вони вирішують поекспериментувати з машиною. Мердок намагається обдурити машину, щоб створити парадокс причинності, навмисно отримуючи повідомлення з майбутнього, а не надсилаючи повідомлення назад у належний час. Раптом вся система стає дивною, і вони завалені повідомленнями з усього десятихвилинного діапазону роботи машини. Потім вони різко вимикають автомат і йдуть.

Перебуваючи на вулиці, Мердок і Лі говорять про наслідки існування машини та про те, як просторово-часовий континуум може дозволити подорожувати в часі, не створюючи парадоксу. Вони формулюють теорії, подібні до інтерпретації багатьох світів, і зрештою вирішують, що жодна з теорій, які вони обговорюють, не відповідає їхнім попереднім спостереженням.

Наступного дня прибуває Тед Картленд, друг Чарльза і колишній офіцер Королівських ВПС, щоб оглянути машину, до створення якої він долучався. Вони повторюють експеримент, і Тед теж спантеличений. Проте у Теда є хитрість у рукаві. Він пише комп'ютерну програму, щоб зробити те, що зробив Мердок напередодні, щоб усунути з експерименту людський фактор.

Машина сприймає несподіване повідомлення, в якому експериментаторам повідомляється, що скляна банка була розбита. Правда, Лі був на межі випадково штовхнути банку з полиці. Однак вони не можуть зв'язатися зі своїми майбутніми «я» за допомогою розбитої банки, оскільки вони, очевидно, більше не існують. Сер Чарльз вирішує, що, відправивши повідомлення назад, копії себе в майбутньому змінили своє минуле і, таким чином, були стерті з існування. Змінена шкала часу з нерозбитою баночкою перезаписувала стару, подібно до запису старої телепрограми на відеоплівку. Таким чином причинність була збережена. Страх бути стертими їх лякає, і тому вони швидко знову виводять машину з ладу.

З часом вони встановлюють експериментальний протокол і встановлюють автоматизовані тести, щоб отримати більше інформації про фізику машини. Машину оновлено, щоб забезпечити більшу пропускну здатність даних і часовий діапазон приблизно 24 години. Мердок також зустрічає молоду жінку на ім'я Енн Паттерсон, коли вона спотикається про кошеня сера Чарльза, коли вона була за покупками в Кінгуссі.

Вони відразу закохуються. Пізніше з'ясовується, що вона фізикиня на місці будівництва нового термоядерного реактора в Бергхеді. Елізабет Мюр, ще одна близька подруга сера Чарльза, також працює там, і він запрошує її до свого замку, щоб дослідити дивну машину.

Бергхед і чорні діри[ред. | ред. код]

(Вигаданий) Європейський термоядерний консорціум (ЄТК) замовив великий термоядерний термоядерний реактор у Бергхеді, щоб конкурувати з технологіями, розташованими в Сполучених Штатах і Радянському Союзі. Колосальна енергія, отримана від термоядерного синтезу, означала, що колись величезна кількість енергії може бути доступна за низьку ціну. Усі три сторони використовували технологію інерційного утримання, а ЄТК вирішила використовувати іонні пучки.

У цей час Мердок і Лі мають змогу оглянути великий об'єкт у Бергхеді через Елізабет, яка є там головним фізиком, а Мердок зав'язує стосунки з Енн. Одного дня, коли реактор ще перебував на стадії тестування виробництва електроенергії, його зупинили, виявивши ерозію в камері термоядерного синтезу. За два дні до цього команда в Сторбанноні зазнала очевидного збою в роботі машини часу, причому Лі стверджував, що збій стався через втручання.

Потім їхня машина часу раптово відновлює роботу, і вони вирішують ігнорувати проблему. Невдовзі після інциденту в усьому світі почали відбуватися дивні події: так звані жукослони (суміш жуків і слонів), які свердлять крихітні, довгі, прямі отвори в безлічі об'єктів, від людських тіл до дзеркал телескопів.

Нарешті команда з'ясовує причину ерозії на заводі в Бергхеді, втручання в роботу машини та самих жуків: повторні тести термоядерного синтезу на заводі протягом двох днів утворили близько двох мільйонів мікроскопічних чорних дір, який потім пройшов через підвал заводу та зосередився навколо ядра Землі. Оскільки чорні діри знищували матерію, вони випромінювали тау-хвилі та викликали перешкоди ще до випробувань реактора. Хоча звичайна теорія стверджувала, що чорні діри не можуть утворюватися через відносно низький тиск, створюваний у реакторі, і маленькі чорні діри все одно не можуть довго існувати, звичайна теорія не врахувала існування тау-хвиль та їх вплив.

Під час вечері з Мердоком та Енн у Лі раптово починаються судоми, і він втрачає свідомість. Його везуть до місцевої лікарні, а потім переводять до спеціального підрозділу, створеного для боротьби з новим спалахом, який, вочевидь, зачепив його та ще кількох людей у Бергхеді.

Поки решта команди відсутня, Мердок виявляє, що машина ось-ось буде завалена перешкодами і незабаром може стати непридатною для використання. Він вирішує взяти справу в свої руки і передати повідомлення далеко в минуле, щоб виправити ситуацію. Щоб обійти 24-годинний ліміт машини, він просить Енн, яка навчилася програмувати машинний код у своєму університеті, написати програму, яка б постійно поверталася назад у часі, доки не досягне бажаної дати. Енн погоджується, незважаючи на свої глибокі побоювання. Їм вдається надіслати повідомлення, знаючи, що їх буде скинуто до нової шкали часу, і що все може бути іншим.

Вони самі в минулому отримують повідомлення і негайно реагують на нього. У них немає іншого вибору, окрім як розповісти збентеженому керівному комітету Бергхеда про свої знахідки, зокрема про розкриття своєї машини часу. Після проведення необхідних досліджень термоядерний реактор зупинено на невизначений термін. І хоча ні Мердок, ні Енн цього не знають, потік тау-частинок, що супроводжував повідомлення, порушив делікатні квантові ймовірності. Вона не спіткнулася об кошеня, щоб потім почати стосунки з Мердоком.

Центуріон[ред. | ред. код]

У новій шкалі часу чутка про машину часу поширюється до штаб-квартири EFC у Брюсселі та інших місць. Одного разу Лі захворів у замку й раптово втратив свідомість. Як лікар, Енн зв'язується з Мердоком, якого немає, і припускає, що Лі піддався новому спалаху хвороби, очевидно, версії розсіяного склерозу, але прогресує набагато швидше, займаючи лише кілька тижнів, а не років, а також дуже смертельний.

Мердок тисне на Енн, щоб вона надала більше інформації про спалах, яка, здається, є суворо секретною. Енн також багато чого не знає. Проте Мердок дізнається, що для розслідування спалаху з Лондона прибув видатний медичний фахівець, сер Джайлз Феннімор. Він дізнається, що хвороба якимось чином пов'язана із західним узбережжям Сполучених Штатів, де Лі проживав у вересні 2009 року, і його підозри виникають далі.

Тед і Елізабет допомагають Мердоку провести розслідування. Після допиту Ральфа Кортні, керівника закладу в Бергхеді, і випадкової зустрічі Теда з молодим пілотом Королівських ВПС, вони зрештою дізналися (Тед багато про що знав зі свого попереднього досвіду Королівських ВПС), що англо-американська унія бажала створити передову лабораторія для потенційно небезпечних досліджень вірусів, генетичних маніпуляцій тощо. Природно, що цей проект викликав широку полеміку через побоювання громадськості щодо несправності захисної оболонки та забруднення, і врешті-решт був скасований. Проте запропоновані можливі наукові досягнення були просто надто великими, щоб пропустити їх. Таким чином, був створений і запущений у відкритий космос супутник QX-37, який нібито був астрономічною обсерваторією QX-37 таємно продовжив експерименти.

У серпні 2009 року супутник пройшов прямо крізь шлях метеорного потоку Персеїди, і в нього врізався метеор. Він розпався і розпався в атмосфері Землі. Після розпаду та невдачі, щоб запобігти громадській паніці, вся робота була суворо засекречена та отримала кодову назву Центуріон. І знову, перевершуючи всі шанси, єдиний мутантний штам розсіяного склерозу виживає на своєму шляху назад на Землю та заражає все населення Західного узбережжя з інкубаційним періодом у дев'ять місяців. Саме в цей час Лі був інфікований, оскільки в той час він був на Західному узбережжі.

Західне узбережжя Сполучених Штатів є одним із найбільш густонаселених районів на планеті, і незабаром тисячі людей починають повідомляти про симптоми та бути госпіталізованими. Новий штам отримав назву omnisclerosis Californians. У Каліфорнії оголошено про вакцину та розпочато щеплення. Однак їх припиняють після того, як 811 людей, які пройшли лікування, помирають від неврологічних розладів, викликаних однією з виробничих партій вакцин, яка не була виготовлена належним чином. Незважаючи на те, що вакцина спрацювала, представники громадськості більше не довірятимуть їй, і тепер у них немає жодного захисту від вірусу.

Члени команди вирішують зв'язатися з Феннімором через міністра передових технологій і науки Грема Катрі. Хоча спочатку він налаштований скептично, після демонстрації він переконався в автентичності машини. Вони пропонують пілотний тест: замість того, щоб змінювати багатомісячну історію, вони пропонують скинути події, що призвели до невдач із вакциною, яка завдала Феннімору багато страждань п'ять днів тому. Катрі неохоче погоджується. Його просять підготувати вичерпний документ із детальним описом виробничої проблеми з додатковими заходами, вжитими для забезпечення його достовірності.

У новій шкалі часу скидання несправна партія вакцини відкликається, а 811 смертей не відбувається. Феннімор стає представником команди, переконуючи світові уряди вжити заходів. Вирішено, що інформація, необхідна для виробництва та розповсюдження вакцини, буде надіслана на кілька місяців назад, а також інші поточні події, щоб допомогти їм у минулому прийняти кращі рішення.

Епілог[ред. | ред. код]

Повідомлення надіслано вдень 16 січня 2010 року з 28 липня 2010 року, незабаром після отримання повідомлення про чорні діри. Повідомлення розбивається на дві частини: заголовок, який оголошує повідомлення, а потім тіло повідомлення, яке надходить через годину, щоб дозволити команді підключити до комп'ютера більше пам'яті комп'ютера, щоб повідомлення було отримано повністю.

Того самого дня, у цій третій ітерації шкали часу, Мердок і Лі вирушають за покупками в Кінгуссі, і якась молода жінка на ім'я Енн спотикається про кошеня сера Чарльза… Звідси й назва оповідання «Тричі давно».

Теми[ред. | ред. код]

  • Параліч парадигми. Деякі вчені сліпо вірять у сучасні знання і дуже вороже ставляться до сценаріїв «що-якщо». Історія в книзі є цікавою паралеллю до фактичної суперечки 2008 року навколо безпеки зіткнень частинок на Великому адронному колайдері .
  • Скептицизм. Майже всі поза колом найближчих знайомих Чарльза спочатку скептично поставилися до винаходу Чарльза, незважаючи на демонстрацію в прямому ефірі, дехто дійшов навіть до звинувачень у шахрайстві або порівняння з Урі Геллером.
  • Бюрократія. Команді складно контактувати з будь-якими високопосадовцями, навіть у складних ситуаціях. Це ускладнюється тим фактом, що більшість із цих чиновників скептично ставляться до існування машини часу та не хочуть, щоб їхній час був витрачений даремно.
  • Політика. Політики та уряди неохоче довіряють один одному та співпрацюють, навіть у надзвичайно важливих питаннях. Коли прем'єр-міністр чує про машину, він негайно розглядає її оборонні наслідки, а не її застосування для покращення світу.
  • Секретність і довіра. Уряди, які стоять за проектом Центуріон, засекречують всю інформацію та суворо обмежують її розповсюдження, навіть таким людям, як Мердок і Чарльз, які могли б запропонувати допомогу. Народ також не вірить владі; достатньо однієї неякісної партії ліків, щоб люди могли уникнути рятівної вакцини проти омнісклерозу.
  • Любов і доля. Незалежно від того, наскільки суттєво скидається шкала часу, Мердок незмінно закінчується тим, що зустрічає Енн і закохується в неї. Це означає, що любов перевершує навіть час, і що вони природним чином призначені одне для одного.

Рецепзії[ред. | ред. код]

Грег Костікян написав рецензію на «Тричі в історії» в журналі Ares Magazine № 3 і прокоментував, що «„Тричі давно“, незважаючи на свої недоліки — книга, багата на ідеї».[1]

Відгуки[ред. | ред. код]

  • Огляд Боба Мекоя (1980) у Future Life, серпень 1980[2]
  • Огляд Тома Істона (1980) у Analog Science Fiction/Science Fact, жовтень 1980 р.
  • Рецензія Джина ДеВіза (1980) у журналі Science Fiction Review, зима 1980 року

Реальний світ[ред. | ред. код]

У березні 2011 року було опубліковано статтю, яка пропонує теорію, дуже подібну до тієї, що лежить в основі сюжету цього роману, і безпосередньо пов'язану з Великим адронним колайдером, згаданим вище, але використовує синглет Гіґґса (супутник бозона Хіггса), щоб перенести інформацію в минуле.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Costikyan, Greg (July 1980). Books. Ares Magazine. Simulations Publications, Inc. (3): 35—36.
  2. Title: Thrice Upon a Time.
  3. Large Hadron Collider is a Time Machine? - Slashdot. Science.slashdot.org. Процитовано 15 серпня 2012.