Тсуля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тсуля
араб. ثلاء‎‎

Координати 15°34′33″ пн. ш. 43°54′11″ сх. д.H G O

Країна  Ємен
Мухафаза Амран
Офіційна мова арабська мова (Ємен)
Населення 7462 особи (2004)
Часовий пояс UTC+3
Автомобільний код YAR (Ємен)
GeoNames 8737037, 70053
OSM 305092 ·R (Ємен)
Тсуля. Карта розташування: Ємен
Тсуля
Тсуля
Тсуля (Ємен)
Мапа

Тсуля (араб. ثلاء‎) — невелике місто в Ємені, розташоване на півдорозі між містами-братами Шибам і Кеукебан на півдні та містом Амран на півночі в однойменній мухафазі Амран. Від Тсулі до кожного з міст трохи більше 10 км. Місто Тсуля знаходиться над рівнем моря на висоті близько 2763 метрів. Столиця Сана розташована приблизно за 50 км на південний схід.

Старі стіни міста Тсуля.
Вулиці міста Тсуля.
Будинок в Тсулі.
Чим не палац? Місто Тсуля.
Вулиця в Тсулі.
Фортеця Мутаххар ібн Шараф ад-Дін.
Сходи від фортеці до міста.
Тсуля в 2012 році.

Історія[ред. | ред. код]

Тсуля разом з містами Шибам і Кеукебан були головними населеними пунктами (столицею) Яйфурідів в VII і VIII століттях.

Також це були місця втічок імамів в XVI столітті, за часів першого османського завоювання, використовувалися як фортеці, твердині (funduk — фундук). Імам Мутаххар бен Шараф ад-Дін помер в 1572 році і був похований у Тсулі.

Опис міста[ред. | ред. код]

Місто розташоване на квадратної форми пагорбі на північний захід від міста Сана, у нижній частині гірського пасма, що тягнеться на схід. Сьогоднішнє старе місто, медина, займає площу у 20 гектарів і оточене кам'яною стіною довжиною близько 1162 м, 5 до 7 м у висоту і 3 м в ширину, має 26 круглих сторожових башт і 9 воріт. Близько 600 кам'яних будинків і все в одному стилі перемішані з численними мечетями, найстаріша з яких побудована в XII столітті. Декор будинків гармонує і надає всьому архітектурному ансамблю унікальність[1]. Місто вважається дуже гарним, побудованим майже цілком з кам'яних будинків. Деякі будинки мають п'ять поверхів[2]. Камінь для споруд закуповують в кам'яних кар'єрах, які знаходяться в безпосередній близькості. Часто розчин не використали як сполучний елемент. Стіни, віконні рами та двері майстерно прикрашені.

Ось ще опис міста Тсуля (Thula):

Місто, що примостилося біля підніжжя високої скелі, обнесене стіною з сімома воротами. Свого часу місто було відоме як один з найважливіших теологічних центрів Аравії. Тсуля один з класичних стародавніх міст Ємену, органічно вписаний в оточуючий ландшафт. Місто славиться своїми декоративними круглими вікнами і вимощеними плитами вулицями. Будинки Тсулі побудовані з великих обтесаних кам'яних блоків[3].

Як і всюди в Ємені основним джерелом води тут були мусонні дощі. Вода збиралася в декількох резервуарах, видовбаних в скелях всередині міста. Добре зберігся резервуар, розташований поруч з південними воротами[3].

У місті 25 мечетей. Велика мечеть (Al-Jami'a al-Kabir) має дивовижний кам'яний мінарет[3].

Над містом височить стародавня фортеця Мутаххар ібн Шараф ад-Дін, побудована турками. З міста до фортеці веде сходи, вирубані в скелі. Підйом займає близько 45 хвилин[3].

Тсуля також відома в Ємені своїми килимами, особливо ворсистими, витканими з місцевої вовни з використанням коричневих, сірих і білих малюнків[3].

Населення[ред. | ред. код]

Населення міста Тсуля згідно з переписом 2004 року становило 7462 особи.

Клімат[ред. | ред. код]

Тсуля розташоване на території з м'яким кліматом.

Статус Всесвітньої спадщини[ред. | ред. код]

Це один з п'яти міст Ємену занесених в Попередній список Світової спадщини ЮНЕСКО[4]. Датоване періодом держави Хим'яр, місто добре збереглося, немов законсервоване, і включає традиційні будинки і мечеті[4].

Це місце було додане в Попередній список Світової спадщини 8 липня 2002 року в категорії Культура[4].

Пам'ятки[ред. | ред. код]

  • Міська стіна XVII століття
  • Мечеть XIV століття
  • Фортеця Мутаххар ібн Шараф ад-Дін

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Historic City of Thula. Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 29 березня 2015.
  2. Gerhard Heck, Manfred Wöbcke, Arabische Halbinsel
  3. а б в г д ЄМЕН. ЗАГАЛЬНИЙ географічно та історично ОГЛЯД, ПАМ'ЯТКИ. УПОРЯДНИК - ВОЛОДИМИР Асмаков, командор експедиції «Географії» в Ємені в листопаді 2008 року. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 29 березня 2015.
  4. а б в The Historic City of Thula — UNESCO World Heritage Centre [Архівовано 25 грудня 2018 у Wayback Machine.] Retrieved 2009-03-24.

Посилання[ред. | ред. код]