Тулі Брілліанс Макама

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тулі Брілліанс Макама
Народилася 20 століття
Країна  Есватіні
Діяльність адвокат, захисниця довкілля
Нагороди

Тулі Брілліанс Макама — юристка у Свазі, яка спеціалізується на екологічних питаннях. У 2010 році отримала премію Голдмана з охорони навколишнього середовища[1].

Юридичні сутички[ред. | ред. код]

Єдина юристка, який спеціалізується на екологічних питаннях суспільного інтересу в останній африканській абсолютній монархії Есватіні, Тулі Брилліанс Макама, після трирічної судової боротьби зуміла забезпечити представлення неурядових організацій в Управлінні з охорони навколишнього середовища Свазіленду, органі, відповідальному за управління навколишнім середовищем: «Ми хочемо, щоб люди мали право голосу в управлінні та перевагах людських ресурсів»[2].

Але якщо ця судова боротьба є основною причиною, на яку посилається журі премії Голдмана, Тулі Брілліанс Макама найбільш відома в своїй країні тим, що виступає проти приватних заповідників і невибіркового вбивства підозрюваних браконьєрів, які живуть поблизу. У той час як половина свазі живуть у бідності, не мають їжі та води, королівство Есватіні стало всесвітньо відомим місцем для сафарі та трофейного полювання. Парки Есватіні, включаючи Hlane Royal National Park[en], контролюються не урядом, а завдяки концесії, отриманій від короля, приватною компанією Big Game Parks. З 1997 року рейнджери цього товариства користуються імунітетом від судового переслідування, доки вони «захищають гру» від підозрюваних браконьєрів, навіть вбиваючи їх. Місцеві громади, багато з яких були виселені зі своїх земель, щоб зробити можливим розширення сафарі-парків, скаржилися на збільшення кількості людей, яких розстріляли за нібито браконьєрство. Тулі Брилліанс Макама стверджує, що з 1997 рокублизько 50 людей, які намагаються жити на околицях заповідників, були вбиті охоронцями Big Game Parks. Вона подала до суду на цю компанію, пояснивши про вбитих таким чином мешканців: «Вони просто мисливці та збирачі, яким це потрібно, щоб вижити. Людей вбивають за полювання на антилопу». Тому парадоксально у 2010 році журі Goldman нагородило цю захисницю браконьєрів[3].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Thuli Makama - 2010 Goldman Prize Recipient Africa. Prix Goldman pour l'environnement. Процитовано 2 mai 2018.
  2. Thuli Brilliance Makama, l’amazone verte du Swaziland. www.afrik.com. Процитовано 2 mai 2018.
  3. Daniel Howden (2010). Swaziland's No 1 lady detective wins green prize. The Independent (англ.).