Турач меганський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турач меганський
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Pternistis
Вид: Турач меганський
Pternistis atrifrons
(Conover, 1930)[2]
Синоніми
Francolinus atrifons
Francolinus castaneicollis atrifrons
Pternistis castaneicollis atrifrons
Посилання
Вікісховище: Pternistis atrifrons
Віківиди: Pternistis atrifrons
МСОП: 22728235
NCBI: 1543398

Тура́ч меганський[3] (Pternistis atrifrons) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae)[4]. Мешкає в Ефіопії і Кенії. Раніше вважався конспецифічним з ефіопським турачем, однак був визнаний окремим видом[5].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 40 см. Самиці є дещо меншими за самців. Лоб, обличчя і "брови" над очима чорнуваті. Горло біле, шия і груди охристо-коричневі, поцятковані темними смугами, живіт кремово-білий. Веерхня частина тіла коричнювато-охриста, пера на ній мають чорні кінчики і білі края. Очі коричневі, за очима характерні плями голої жовтої шкіри. Дзьоб червоний, лапи рожевувато-червоні або коричневі. У самців на лапах 2 шпори. Загалом меганські турачі є схожими на ефіопських турачів, однак рудуватий відтінок в оперенні у них відсутній, нижня частина тіла менш плямиста, лапи коротші.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Меганські турачі мешкають на півдні Ефіопії, в районі міста Мега[en] в зоні Борена[en], Оромія, а також в сусідніх районах на крайній півночі Кенії. Вони живуть у високогірних чагарникових заростях та на узліссях вологих гірських тропічних лісів. Зустрічаються на висоті від 1480 до 2225 м над рівнем моря. Живляться наснням і комахами, зокрема термітами. Гніздування припадає на сезон дощів.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує цей вид як такий, що перебуває під загрозою зникнення. За оцінками дослідників, популяція меганських турачів становить від 1000 до 2500 птахів. Їм загрожє знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pternistis atrifrons.
  2. Conover, Boardman (1930). A new species of francolin from southern Abyssinia. Proceedings of the Biological Society of Washington. 43: 3—4.
  3. Pternistis atrifrons у базі Avibase.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pheasants, partridges, francolins. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 червня 2022.
  5. Töpfer, T.; Podsiadlowski, L.; Gedeon, K. (2014). Rediscovery of the black-fronted francolin Pternistis (castaneicollis) atrifrons (Conover, 1930) (Aves: Galliformes: Phasianidae) with notes on biology, taxonomy and conservation (PDF). Vertebrate Zoology. 64 (2): 261—271.