Турач червонодзьобий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турач червонодзьобий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Pternistis
Вид: Турач червонодзьобий
Pternistis adspersus
(Waterhouse, 1838)[2]
Синоніми
Francolinus adspersus
Посилання
Вікісховище: Pternistis adspersus
Віківиди: Pternistis adspersus
ITIS: 553850
МСОП: 22678819
NCBI: 57752

Тура́ч червонодзьобий[3] (Pternistis adspersus) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae)[4]. Мешкає в Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Турач червонодзьобий
Турач червонодзьобий (Національний парк Чобе, Ботсвана)

Довжина самців становить 38 см, самиць 33 см, самці важать 340-635 г, самиці 340-549 г. Голова, шия, верхня частина спини і нижня частина тіла поцятковані тонкими чорнувато-сірими і білими смужками. Лоб і обличчя чорнуваті, навколо очей кільця голої жовтої шкіри, скроні рівномірно темно-сірі. Крила, надхвістя і верхні покривні пера хвоста сірувато-коричневі, поцятковані тонкими охристими смужками. Очі темно-карі, дзьоб і лапи червоні. У самиць шпора відсутня або коротка, у самців їх може бути дві. Молоді птахи мають менш сіре і більш коричневе забарвлення, верхня і нижня частина тіла у них поцятковані тонкими охристими смужками. Кільця навколо очей у них жовті, лапи тьмяно-жовті, дзьоб коричнюватий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Червонодзьобі турачі мешкають на півдні Анголи і південному заході Замбії, на заході Зімбабве, в Ботсвані, на півночі Намібії та на півночі Південно-Африканської Республіки. Спроби інтродукції їх на Гавайських островах виявилися невдалими. Червонодзьобі турачі живуть в саванах, порослих чагарниками і деревами, зокрема в міомбо, в галерейних лісах, в сухих акацієвих лісах і рідколіссях та в чагарникових заростях на берегах річок і озер. Зустрічаються зграйками, які можуть нараховувати до 20 птахів, іноді можуть приєднуватися до змішаних зграй птахів разом з чорноногими турачами, під час сезону розмноження територіальними парами. Живляться переважно насінням трав, а також листям, ягодами, цибулинами, комахами і равликами. Гніздяться переважно з грудня по квітень, в Намібії і Ботсвані з квітня по червень. В кладці від 4 до 10 кремових або охристих яєць (зазвичай 6-7). Інкубаційний період триває 19-20 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Pternistis adspersus.
  2. Alexander, James Edward (1838). Appendix 1: Notice of the objects of natural history collected during the expedition. An Expedition of Discovery into the Interior of Africa : Through the Hitherto Undescribed Countries of the Great Namaquas, Boschmans, and Hill Damaras. Т. 2. London: Henry Colburn. с. 259-275 [267].
  3. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Pheasants, partridges, francolins. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]