Тіссен Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тіссен Іван Іванович
Громадянство Російська імперія
Національність німець

Тіссен Іван Іванович (Іоганн Іоганович) (?-?) — гласний Катеринославської міської Думи, купець першої гільдії, комерційний радник, добродійник.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Тіссен у Катеринославі

[ред. | ред. код]

У 1803 році родина Тіссенів переїхали до Катеринославу з Данцигу. У 1805 р. у центрі Катеринослава він придбав млин, а 1810 р. заснував новий, паровий млин[1].

Діти Іоганна Тіссена продовжили його справу. На млині працювало 50 чоловік, які щорічно давали 5,5 тисяч пудів борошна. Частину борошна Тіссен продавав у власній крамниці, яка знаходилася на вулиці Казанській (наразі вулиця Грушевського).

Млин родини Тіссенів у Катеринославі (тепер Дніпро)

Борошно було високої якості і у 1900 році його експонували під час проведення Всесвітньої виставки у Парижі. За свою якість борошно отримало перше місце і золоту медаль. Далі були виставки у Кишиневі (1903 рік) та Катеринославі (1910 рік).

З 1897 по 1917 рр. був гласним Катеринославської міської думи.

Займався благодійництвом та допомагав навчальним закладам Катеринослава[2]. Під час різдвяних та пасхальних свят безкоштовно роздавав борошно незаможним катеринославцям[3].

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Кавун М. Дніпропетровськ. Віхи історії. — Дніпропетровськ: Грані, 2001
  2. Двуреченська О. С. Особливості формування міського бюджету Катеринослава наприкінці ХІХ-на поч. ХХ ст. //Історія і культура Придніпров'я: Невідомі та маловідомі сторінки, 2016, вип. 12.— С. 154.
  3. Тіссен Іван Іванович (Іоганн Іоганович). Біографічна довідка. Дніпропетровський національний історичний музей. Архів оригіналу за 22 червня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.