УІАФА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародна футбольна асоціація аматорів (фр. Union Internationale Amateur de Football Association (UIAFA)) - це асоціація національних організацій, заснована у 1909 році з метою управління і розвитку футболу в світі.

Спочатку включала в себе французьку і богемську (чеську) асоціації, а також Англійську аматорську футбольну асоціацію, що в 1907 році відділилась від ФА і включала в себе орієнтовно десяту частину любительських клубів Англії. УІАФА була організатором першого Чемпіонату Європи серед аматорів 1911 року. Турнір пройшов під час Міжнародної виставки у місті Рубе і завершився перемогою збірної Богемії[1].

Згодом до УІАФА увійшли також асоціації Бельгії і Швейцарії, але вплив організації швидко падав. Клуби, що належали до новоствореної організації, були бойкотовані ФІФА, тобто кожен клуб, що належить ФІФА, мав заборону на матчі з клубами УАІФА. В 1912 році асоціація фактично припинила діяльність[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Стаття у газеті «La Semaine Sportive», Dunkerque Sports, ст 143,‎ 4 червня 1911
  2. UIAFA на historiawisly.pl

Посилання[ред. | ред. код]

  • Grand Tournoi Européen (Roubaix) 1911 (англ.)
  • Alan Tomlinson, FIFA (Fédération Internationale de Football Association): The Men, the Myths and the Money, Routledge, 2014
  • (нім.) Fussball zwischen den Kriegen: Europa 1918-1939 (Livre numérique Google), LIT Verlag Münster, 2010