Убивство Євгена Щербаня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Убивство Євгена Щербаня — гучна подія в політичному житті України кінця 1990-х, викликана убивством українського бізнесмена Євгена Щербаня 3 листопада 1996 року в аеропорту міста Донецька та подальшим розслідуванням убивства[1].

Убивство відбулось на тлі жорсткої конкуренції у сфері перерозподілу власності та зон впливу між українськими бізнесменами. Убивство та матеріали слідства в різний час намагались використати різні політичні сили України у політичній боротьбі.

Убивство[ред. | ред. код]

Євгена Щербаня, його дружину та ще двох людей було вбито в режимній зоні летовища Донецького аеропорту близько 12 години дня після посадки приватного літака Як-40, на якому Щербань повернувся з Москви з ювілею Йосипа Кобзона.

Як встановило слідство, вбивство скоїв громадянин Росії Вадим Болотських двома пострілами впритул, решта людей загинули внаслідок хаотичної стрілянини з автомата його напарника Геннадія Зангеліді.

Розслідування[ред. | ред. код]

Версії щодо замовників убивства[ред. | ред. код]

Серед ймовірних замовників вбивства, зважаючи на активну бізнес- та політичну діяльність загиблого, вказують:

Як заявив генпрокурор Віктор Шокін у 2015 році, частина справи Щербаня разом з деякими справами Тимошенко була знищена колишнім генпрокурором В. Пшонкою напередодні втечі[2].

Версії щодо «донецького клану»[ред. | ред. код]

Версія щодо причетності до убивства представників «донецького клану», базується на тому, що до них перейшла найбільша частина власності Євгена Щербаня (зокрема, Щербань був головним акціонером «Індустріального Союзу Донбасу», який об'єднував сотні підприємств), і вони конкурували зі Щербанем за владу в Донецькому регіоні. Версію відстоюють автори документальних книжок та фільмів, таких як:

Версії щодо Павла Лазаренка[ред. | ред. код]

Версію щодо причетності до убивства лідера «дніпропетровського клану» Павла Лазаренка виникла після втечі Лазаренка і висловлювалась представниками команди президента Леоніда Кучми з 2000 року. Критики цього варіанту вказують, що майно Щербаня та його фінансові потоки відійшли внаслідок вбивства зовсім не до «дніпропетровських», а до «донецьких», здебільшого до команди Ріната Ахметова.

Версії щодо Юлії Тимошенко[ред. | ред. код]

Версія щодо причетності до убивства українського олігарха Юлії Тимошенко виникла після вбивства у 1996 році[4], але набула значного поширення після приходу до влади Віктора Януковича[5] на тлі жорсткого політичного протистояння команди Януковича з командою Тимошенко, а згодом — кримінальної справи, відкритої проти Тимошенко, яка закінчилась ув'язненням Тимошенко. Ця версія активно озвучувалася, у тому числі, сином Щербаня[6]. Проти цієї версії виступили на суді у 2013 році Леонід Кучма, Сергій Тарута, Віталій Масол та безпосередній вбивця Щербаня Вадим Болотських.

В 2013 році цю версію мав би підтвердити колишній бізнес-партнер Лазаренка Петро Кириченко, який свідчив у справі Лазаренка і дружина якого була затримана у Києві, проте і він таких свідчень не дав.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Донецкая мафия (рос.)
  2. Рустем Халілов. Хроніка 10 квітня / УП, 10 квітня 2017
  3. Авторів книги «Донецька мафія» засудили за плагіат. «Газета по-українськи» № 313 за 21.02.2007.
  4. Мустафа Найєм, Сергій Лещенко. Файли Кузьміна. Що чекає Тимошенко в суді по вбивству Щербаня
  5. Щербаня вбили на замовлення Тимошенко та Лазаренка — Кириченко. Архів оригіналу за 27 листопада 2017. Процитовано 3 липня 2018.
  6. Руслан Щербань про Тимошенко і убивство батька