Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою
Тип міжнародний
Підписано 24 лютого 2024
Місце Київ
Чинність від моменту підписання
Підписанти Володимир Зеленський, Джастін Трюдо
Сторони Україна Україна
Канада Канада
Мови англійська, українська, французька

Безпекова угода між Україною та Канадою, повна назва Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою (англ. Agreement on security cooperation between Canada and Ukraine[1], фр. Accord de coopération en matière de sécurité entre le Canada et L’Ukraine)[2]міжнародна угода[3], укладена 24 лютого 2024 року між Україною та Канадою про гарантії безпеки Україні, яка визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та у сфері реформ[4]. Документ підписано президентом України Володимиром Зеленським та премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Угода набуває чинності з моменту підписання та діє протягом 10 років із можливістю продовження. Канада стала пʼятою країною, після Великої Британії, Німеччини, Франції та Данії, а також першою країною Північної Америки і першою державою за межами Європи, яка підписала безпекову угоду з Україною[5].

Передумови[ред. | ред. код]

Повномасштабне російське вторгнення в Україну супроводжується руйнацією української інфраструктури, погіршенням економіки та негативним впливом на демографію країни. Війна з РФ вимагає створення для України безпекових гарантій. Як приклади для створення оптимальної безпекової моделі для України розглядалися: економічне відновлення Південної Кореї і роль оборонної підтримки з боку США, а також безпекові моделі взаємодії США з Тайванем та Ізраїлем[6].

24 травня 2022 року оголошено про створення міжнародної консультативної групи, яка розроблятиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України. Цю групу очолили спільно керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і екс-генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен[7]. 1 липня 2022 року відбулось перше засідання Групи з питань безпеки для України[8]. 13 вересня 2022 року співкерівники цієї групи презентували «Київський безпековий договір. The Kyiv Security Compact. Міжнародні гарантії безпеки для України: рекомендації»[9][10]. У запропонованих рекомендаціях зазначається, що здатність України захищатися від агресора є найсильнішою гарантією безпеки відповідно до статті 51 Статуту ООН, а гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, які об’єднані в межах спільного документа «Київський безпековий договір»[10].

12 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі країни «Великої сімки» погодили Спільну декларацію підтримки України[11][12]. Наразі до «гарантій безпеки» приєдналися 30 країн[13].

Підписання угоди[ред. | ред. код]

Україна та Канада уклали безпекову угоду 24 лютого 2024 року під час візиту премʼєр-міністра Канади Джастіна Трюдо до Києва в другі роковини повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Президент Володимир Зеленський наголосив, що «це потужне і вчасне рішення, яке є важливим внеском у посилення української стійкості»[14], а також подякував за внесок Канади в забезпечення ЗСУ дронами, бронетехнікою, боєприпасами, за допомогу в розбудові інфраструктури для F-16.

Основні положення[ред. | ред. код]

Документ закріплює основні компоненти безпекових зобов'язань, наданих Україні Італією, зокрема стосовно довгострокової військової та фінансової допомоги, і визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та в галузі реформ[15].

Угода набуває чинності з моменту підписання та діє протягом 10 років із можливістю продовження. У документі вказано, що Канада продовжуватиме надавати підтримку Україні до 2034 року[16].

Зобовʼязання[ред. | ред. код]

Основними компонентами зобов'язань з безпеки, наданих Україні Канадою у цьому документі, є:

  • у 2024 році Канада надасть Україні макроекономічну та військову підтримку на суму 3,02 мільярда канадських доларів (понад 2,2 мільярда доларів США)[17];
  • згідно з угодою, буде створено Канадсько-українське стратегічне безпекове партнерство. Воно визначатиме сфери для посилення співпраці в різних галузях, зокрема оборони[17];
  • документ передбачає допомогу реагування Канади не лише на новий збройний напад Росії на Україну, але і на можливу ескалацію поточної агресії[17];
  • документ закріплює відданість Канади підтримці зусиль України на шляху реформ, необхідних для реалізації прагнень до членства в НАТО[18].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Agreement on security cooperation between Canada and Ukraine. international.gc.ca (англ.). 24 лютого 2024.
  2. Accord de coopération en matière de sécurité entre le Canada et L’Ukraine. international.gc.ca (фр.). 24 лютого 2024.
  3. Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. president.gov.ua. Офіс Президента України. 24 лютого 2024.
  4. Володимир Зеленський і Джастін Трюдо у Києві підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. president.gov.ua. Офіс Президента України. 24 лютого 2024.
  5. Україна підписала першу безпекову угоду з державою за межами Європи. eurointegration.com.ua. Українська правда. 24 лютого 2024.
  6. Володимир Жар. Гарантії безпеки для України: аналіз міжнародного досвіду. analytics.intsecurity.org. Аналітичний портал.
  7. Гарантії безпеки для України: створено міжнародну консультативну групу. unian.ua. 24 травня 2022.
  8. Група з питань гарантій безпеки для України провела перше засідання – ОП. radiosvoboda.org. 1 липня 2022.
  9. Київський безпековий договір. The Kyiv Security Compact. Міжнародні гарантії безпеки для України: рекомендації (PDF). president.gov.ua. 13 вересня 2022. Процитовано 19 липня 2023.
  10. а б Гарантії безпеки для України: в ОПУ презентували рекомендації до майбутнього договору. unian.ua. 13 вересня 2022.
  11. Спільна декларація про підтримку України. mfa.gov.ua. 14 липня 2023. Процитовано 14 липня 2023.
  12. "Гарантії безпеки" від G7: текст домовленості між Україною та світовими лідерами. eurointegration.com.ua. 12 липня 2023.
  13. Софія Телішевська (2 листопада 2023). Кіпр став 30 країною, що приєдналася до «гарантій безпеки» для України. babel.ua. Бабель.
  14. Україна підписала угоду про співробітництво у сфері безпеки з Канадою – Зеленський. radiosvoboda.org. Радіо Свобода. 24 лютого 2024.
  15. Ukraine Signs Bilateral Security Agreement With Canada, Zelenskiy Says. rferl.org. Радіо Свобода. 24 лютого 2024.
  16. Ukraine, Canada sign bilateral security cooperation agreement. cgtn.com. CGTN. 24 лютого 2024.
  17. а б в г Стали відомі деталі безпекової угоди між Україною та Канадою. eurointegration.com.ua. Українська правда. 24 лютого 2024.
  18. до/ukrajina-pidpisala-bezpekovi-ugodi-z-kanadoyu-ta-italiyeyu-50395728.html Україна підписала безпекові угоди з Канадою та Італією. nv.ua. New Voice. 24 лютого 2024.