Уевос ранчерос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уевос ранчерос
Уевос ранчерос
Тип сніданок
Походження Мексика
Входить у національні кухні Мексиканська кухня
Необхідні компоненти Тортилья, яйця, сальса, пересмажені боби, авокадо або гуакамоле

Уевос ранчерос (ісп. вимова: [ˈweβoz ranˈtʃeɾos], 'яєчня у стилі ранчо') — це страва на сніданок, що складається з яєць, які подають у стилі традиційної великої ранкової страви на сільських мексиканських фермах.[1][2]

Основна страва[ред. | ред. код]

Основна страва складається зі смажених яєць, які подаються на злегка обсмажених або обвуглених тортильях з кукурудзяного або пшеничного борошна, покритих піко де галло з помідорів, перцю чилі, цибулі та кінзи. Звичайні гарніри включають пересмажені боби, рис у мексиканському стилі та гуакамоле або скибочки авокадо з кінзою як гарнір.

Варіації[ред. | ред. код]

Коли страва поширилася за межі Мексики, з’явилися варіації з використанням коржів із пшеничного борошна замість кукурудзяних, а також пюре чилі чи соусу енчілада замість томатно-чилі піко де галло. Немексиканські добавки, такі як сир, сметана та листя салату, також стали звичайними добавками за межами рідного складу страви.[3]

Уевос діворсіадос

Уевос діворсіадос (досл. 'розведені яйця') — це просто два яйця, які подаються в тому ж стилі, що й уевос ранчерос, але з іншим соусом для кожного яйця — зазвичай це сальса-роха та сальса-верде. Подібними стравами є уевос мутелєнос з Юкатану та новомексиканські енчіладас монтадас.[4] Інший варіант, уевос ахогадос (досл.'топлені яйця'), є традиційним мексиканським сніданком з яєць, приготованих у томатно-чилі сальсі.

Див.також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kuhn, Shannon (4 квітня 2013). Another day at the ranch. Anchorage Press. Архів оригіналу за 6 серпня 2014.
  2. Lin, Andrea (17 лютого 2012). Good Morning, Sunshine. Albuquerque Journal. Архів оригіналу за 21 березня 2016. Процитовано 2 серпня 2014.
  3. Victoria Wise; Susanna Hoffman (1990). The Well-filled Tortilla Cookbook. Workman Publishing. с. 234. ISBN 9780894803642. Процитовано 14 June 2018.
  4. DeWitt, Dave. How to order enchiladas in Santa Fe. Fiery Foods (blog). Архів оригіналу за 6 березня 2012. Процитовано 6 серпня 2010.