Українська діаспора Румунії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська діаспора Румунії — національна меншина етнічних українців, що проживають у Румунії, складова частина української діаспори.

Історія

[ред. | ред. код]

З історичного погляду українське населення Румунії поділяється на декілька категорій.

Найдавнішою і найчисельнішою з них є автохтонне українське населення повітів Марамуреш і Сучава, яке проживає на цій території приблизно з XII століття, про що свідчать різноманітні історичні пам'ятки. Основу другої групи українців Румунії складають запорізькі козаки: перша хвиля імміграції виникла після Полтавської битви 1709 року, коли московський цар Петро I, розпочавши репресії, використовував полонених козаків на роботах по спорудженню Санкт-Петербурга. Ті, хто врятувався, частково осіли в Добруджі (територія, що перебувала під отаманським протекторатом).

Друга хвиля міграції козаків утворилася після 1775 року, коли цариця Катерина II зруйнувала Запорізьку Січ. Близько 8000 запорізьких козаків втекли в район Дунайської Дельти, але не дійшовши згоди з турецькою владою, вони на запрошення Австро-Угорської імперії поселилися в зоні впадання в Дунай річки Тиси (нинішня Воєводина).

Третю категорію українського населення в Румунії складають жителі 8—10 сіл Східного Банату. Це переважно вихідці із Закарпаття — лемки, бойки, гуцули — які мігрували сюди в другій половині XVII століття в пошуках вільної землі після того, як Австрійська імперія змусила Туреччину залишити цю територію.

Ще одна група українців з'явилася в Румунії внаслідок поразки національно-визвольного руху 1917—1920 років в Україні. Румунія наприкінці 1920 року стала одним із центрів української політичної еміграції з території Наддніпрянської України.

Сьогодення

[ред. | ред. код]

Нині, більша частина українського населення Румунії компактно проживає у регіонах країни — Південній Буковині, Мармарощині, Східному Банаті та Північній Добруджі. За даними 1992 року, у Румунії проживає 65 764 українці, що становить 0,3 % від усього населення країни.

Перепис 2002 року показав зменшення кількості українців. Згідно з переписом, у Румунії 61 098 українців (0,28 % від загального населення Румунії), які найбільше мешкають у таких повітах:

Назва повіту Кількість
українців в повіті
Відсоток
від загальної кількості
українців в Румунії
Марамуреш 34 027 55,7
Сучава 8514 13,9
Тіміш 7321 12,0
Караш-Северін 3526 5,8

Українські громадські організації в Румунії: Демократичний союз українців Румунії (член УВКР), Союз українців Румунії (член УВКР).

Періодичні видання українців Румунії: «Український вісник» (Ukrainskey Visnek), «Вільне Слово» (Vilne Slovo), «Наш голос» (Nas Holos), Curierul Ukrainean.

Див. також

[ред. | ред. код]

Інтернет-джерела

[ред. | ред. код]