Український робітничий дім

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український робітничий дім у Вінніпезі.

Український робітничий дім (Ukrainian Labour Temple) — культурний центр у північній частині Вінніпега, провінції Манітоби. Ним завідує Товариство об'єднаних українських канадців. Вінніпезький дім є одним із небагатьох, що залишилися від колись великої мережі таких закладів і є одним із найбільших та найстаріших у своєму роді. Будівля була збудована у 1918-1919 роках переважно за рахунок добровільних пожертвувань та волонтерської праці українських канадських робітників[1], ним завідувала однойменна організація.

Дім розташований на Прічард Авеню 591[1]. У 2000-х роках будівля була відреставрована й занесена до реєстру історичних пам'яток державного значення, а 2009 року передана під опіку Національного історичного музею Канади[2].

Дім був центром робітничого руху у Вінніпезі (не лише українців), а 1919 року з нього почався Вінніпезький загальний страйк, після придушення якого будівлю брала штурмом поліція[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ukrainian Labor Temple [Архівовано 15 листопада 2018 у Wayback Machine.]. Manitoba Provincial Heritage Site No. 91
  2. Ukrainian Labour Temple [Архівовано 23 вересня 2020 у Wayback Machine.]. Canadian Register of Historic Places.
  3. Український робітничий дім. Архів оригіналу за 26 листопада 2018. Процитовано 25 листопада 2018.