Український центр ісламознавчих досліджень

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український центр ісламознавчих досліджень
Мета Проведення наукових ісламознавчих досліджень і встановлення міжнародних наукових, культурних та духовних контактів та зв`язків.
Штаб-квартира вул. Дегтярівська, 25А
Розташування Київ
Офіційні мови українська, англійська, арабська, турецька, російська

Український центр ісламознавчих досліджень (УЦІД) - громадська організація дослідницької спрямованості, що вивчає феномен ісламу з точки зору релігієзнавства, філософії, історії, соціології, політології тощо.

Місія[ред. | ред. код]

Проведення наукових ісламознавчих досліджень як в Україні, так і за кордоном і встановлення постійно діючих внутрішніх та міжнародних наукових, культурних та духовних контактів та зв`язків.

Завдання[ред. | ред. код]

Завданнями Центру є:

  • організація та проведення наукових ісламознавчих досліджень, проведення та участь в наукових конференціяхяк в Україні так і за кордоном;
  • встановлення постійно діючих ділових, наукових, культурних і духовних контактів з організаціями, установами, фізичними особами тощо;
  • співробітництво з науковими, освітянськими, релігійними, громадськими організаціями, державними установами та фізичними особами;
  • прийняття участі в здійсненні заходів щодо формування і реалізації державної політики стосовно релігії і церкви;
  • виховання у різних формах широких верств населення в дусі толерантності;
  • сприяння розвитку вітчизняного ісламознавства;
  • створення постійно діючого майданчика для світоглядного діалогу ісламознавців, культурологів, істориків, філософів та інших фахівців;
  • надання науково консультативної та експертної допомоги з ісламознавству.

Історія[ред. | ред. код]

Громадську організацію «Український центр ісламознавчих досліджень» зареєстровано Міністерством юстиції України 2 квітня 2013 р.

Керівництво[ред. | ред. код]

Головою Центру є муфтій ДУМУ "Умма" та вчений-релігієзнавець Ісмагілов Сергій Валерійович.

Засновники[ред. | ред. код]

Серед засновників Центра − відомі українські вчені і громадські діячі

Ісмагілов Сергій Валерійович

Козловський Ігор Анатолійович, к. і. н.

Халіков Руслан Халікович , к. ф. н.

Діяльність[ред. | ред. код]

З 2013 року Центр щорічно проводить літню школу ісламознавства[1][2][3][4][5][6][7][8], у 2013 р. провів загальне по Україні соціологічне дослідження "Ставлення до мусульман та ісламу серед українців", проводить конкурси ісламознавчих досліджень молодих учених.

Видавництво[ред. | ред. код]

По результатам проведення наукових заходів публікується збірка наукових праць “Аль-Калям”[9]

Публікація книг та перекладів на ісламознавчу тематику у серії “Бібліотека ісламознавства”, яка вже себе зарекомендувала серед українських фахівців та дослідників (більш 10 книг). Книги цієї серії можна придбати в українських книгарнях;

Публікація статей та інших матеріалів на порталі “Іслам в Україні”

Досягнення[ред. | ред. код]


Наукові зв'язки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міст взаєморозуміння культур будували молоді дослідники на літній школі «Іслам і мусульмани в Україні». RISU. 23 грудня 2012. Архів оригіналу за 27 березня 2015. Процитовано 26 листопада 2019.
  2. В Криму відбулася ІІ міжнародна літня школа ісламознавства. Релігія в Україні. 16 липня 2013. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 26 листопада 2019.
  3. ІІІ Міжнародна школа ісламознавства. Ресурсний центр Гурт. 17 липня 2014. Процитовано 26 листопада 2019.
  4. https://www.religion.in.ua/news/ukrainian_news/29861-iv-mizhnarodna-shkola-islamoznavstva-vidbulasya-u-stolici.html. Релігія в Україні. 31 травня 2016. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 26 листопада 2019.
  5. В Острозі відбудеться V Міжнародна молодіжна літня школа ісламознавства «Іслам у Європі, Україні та на Близькому Сході: історія і сучасність». Релігія в Україні. 31 травня 2016. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 26 листопада 2019.
  6. В Одесі проходить VI Міжнародна школа ісламознавства. https://risu.org.ua. Релігійно-інформаційна служба України. 4 липня 2017. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 18 листопада 2019.
  7. В Києві проходить VII Міжнародна молодіжна літня школа ісламознавства. https://www.religion.in.ua. Релігія в Україні. 02 липня 2018. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 18 листопада 2019.
  8. Назарук, Вікторія (08 липня 2019). Розпочалася Міжнародна Літня школа ісламознавства: серед представників науковці із Рівненщини. Інформаційне агенство «Це Рівне, друже». Процитовано 18 листопада 2019.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. Вийшов третій номер збірки наукових праць з ісламознавства «Аль-Калям». http://crsr.org.ua. Центр релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 18 листопада 2019.
  10. Презентація перекладів книг Мухаммада Асада. 24 листопада 2019. Архів оригіналу за 3 грудня 2019. Процитовано 26 листопада 2019.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Ісламознавство